Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin üzent azoknak, akik Oroszország elhalására várnak: bennünket csak az aggaszt, hogy meg ne fázzunk az önök temetésén

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki tanácskozásán mondott beszédet.

Putyin a többórás, számos témát érintő csütörtöki felszólalása során egyebek között szólt a hegyi-karabahi konfliktusról is, és sürgette annak gyors politikai megoldását. Elmondta, hogy ennek érdekében naponta többször is beszél Ilham Aliyev azeri elnökkel és Pasinján örmény kormányfővel. A szeptember 27-én kiéleződött konfliktus intenzitásával kapcsolatban azt mondta, hogy már csaknem ötezren vesztették életüket. Összehasonlításként elmondta, hogy az afganisztáni szovjet intervenció egy évtizede alatt 13 ezer katona esett el.

Kifejezte reményét, hogy a rendezéshez az Egyesült Államok is hozzájárul majd.

Hirdetés

Visszautasította az államok belügyeibe való külső beavatkozást. Szót emelt az ENSZ és a Biztonsági Tanács központi szerepének megőrzése mellett a világpolitikában, a BT-n belül pedig a vétójog fenntartása mellett. Ismét síkraszállt a nukleáris hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött START-3 (Új START) szerződés meghosszabbítása és a fegyverzetkorlátozás kérdéseinek átfogó megtárgyalása, valamint a nemzetközi kiberbiztonsági megállapodás megkötése mellett. Kifejezte reményét, hogy ezekben a témákban együttműködjön azzal az amerikai kormánnyal, amely a november 3-i választások után hatalmon lesz Washingtonban.

Putyin nem zárta ki a Moszkva és a Peking közötti katonai szövetség lehetőségét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a felek között olyan magasszintű a bizalom, hogy erre általában véve nincs is szükség.

Az új koronavírussal szembeni fellépéssel kapcsolatban rámutatott, hogy annak sikere nemcsak az országok egészségügyi rendszerének fejlettségétől függ, hanem annak hozzáférhetőségétől, az önfeláldozástól, a kölcsönös segítségnyújtástól, a hatalom becsületességétől és az állam erejétől.

Hirdetés

“Az erős államot mindig is Oroszország fejlődése alapfeltételének tekintettük, és újból meggyőződtünk róla, hogy igazunk volt”

– hangoztatta Putyin, hozzátéve hogy ez alatt nem a totális kontrollt és a rendvédelmi erők keménységét érti, hanem az állam és a társadalom közötti bizalmat.

Mint mondta, az alkotmányreformra az állami szuverenitás megerősítése céljából volt szükség.

Hirdetés

Hazájának jövőjéről szólva kijelentette:

“Szeretném azt mondani azoknak, akik Oroszország elhalására várnak: bennünket csak az aggaszt, hogy meg ne fázzunk az önök temetésén”.

Forrás: Oroszhirek.hu

Hirdetés

 

Hirdetés