Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Tombol a koronavírus a cseheknél is: drasztikus lépésre szánta el magát a kormány

Hirdetés

Komoly szigorításokról döntött a cseh a kormány, hiszen a járvány egyre csak terjed, az eddigi szabályok pedig nem elég hatékonyak. Ezért éjszaka kizárólag az léphet ki az otthonából, aki dolgozni megy, illetve egészségügyi ellátásra szorul.

A kijárási korlátozás este 9 és reggel 5 közötti időszakra vonatkozik – erről hétfőn este döntött a kormány. Az egészségügyi miniszter, Roman Prymula szerint ez korlátozás november 3-ig lesz érvényes.

Ám nemcsak ez lesz az egyetlen szigorítás az országban, az üzleteket és a vendéglátóipart is érintik a változások: a kiskereskedelmi egységeknek vasárnaponként zárva kell tartaniuk, hétköznapokon is kizárólag este 8-ig lehetnek nyitva. Sőt, az, aki a kutyáját szeretné elvinni sétálni, mindössze 500 méterre távolodhat el otthonától.

Hirdetés

A szigorításokra azért volt szükség, mert a már meglevők nem voltak eléggé hatékonyak és nem is igazán tartották be őket, a járványt pedig meg kell fékezni – erősítette meg Andrej Babis miniszterelnök. A cseh kormány még október 5-én hirdetett szükségállapotot, ami november 3-ig lesz érvényben, de elképzelhető, hogy a kormány a keddi ülésen felkéri a képviselőházat a szükségállapot meghosszabbítására.

A járvány rohamosan terjed az országban, a maszkot már mindenhol kötelesek hordani a emberek, az iskolák átálltak a távoktatásra. A vendéglők is bezárták, illetve a sport- és kulturális események is mind szünetelnek. Csütörtöktől pedig már a szabad mozgást is korlátozzák.

Forrás: (hvg) – Blikk.hu

Hirdetés
Hirdetés