Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Müller Cecília: változik a járványgörbe

Hirdetés

Régen várták ennyire a legújabb bejelentéseket, mint most. Szerdán ugyanis ülésezik a kormány, hogy áttekintse a két hete bevezetett szigorítások hatásait, illetve döntsön arról, szükséges-e újabb szigorítás. Az operatív törzs ebben a helyzetben tartotta meg napi tájékoztatóját szerdán.

Mint megírtuk, tegnap Kövér László egy beszélgetésen már arról beszélt, hogy karácsonyig nem lesznek olyan szigorítások, mint amiket Ausztria még tervez. Legalábbis a mostani állás szerint. Persze, a járvány alakulása mindenen változhat, szóval felelősséggel még nem lehet megmondani, mi lesz hetek múlva.

Az eseményeket itt videón is követheti:

Hirdetés

A tájékoztatón elhangzott:

Kiss Róbert alezredes kezdte a tájékoztatót. Elmondta, hogy ma kormányülés zajlik, az újabb döntésekről a holnapi kormányinfón számol be Gulyás Gergely. Az elmúlt napon a rendőrség maszkviselési szabálysértés miatt összesen 269 személy ellen intézkedett. Az előző naphoz képest ez 14 százalékos csökkenést jelent – mondta.

  • 34 embert figyelmeztettek
  • 133 helyszíni bírságot szabtak ki
  • 57 szabálysértési feljelentés történt

A plázákban, üzletekben 30-nál több esetben kellett a maszk miatt intézkedni az elmúlt 24 órában. A nyitvatartási tilalmat is ellenőrizték: egy esetben döntöttek bezárás mellett. Budapest X. kerületében egy söröző nyitva volt, egy vendéget kiszolgáltak, maszkot sem viseltek. Ezt a sörözőt 60 napra bezárták.

Hirdetés

Müller Cecília az elmúlt nap járványadataival kezdte a tájékoztatóját. Kiemelte, nagyon fontos adat, hogy 7718 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban. Látjuk, hogy ez a szám – bár mérséklődően – még mindig emelkedő tendenciát mutat. „Ez az egészségügyi ellátórendszer terheltségét jól mutatja” – mondta Müller. Elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók célzott tesztelése is folyamatban van. Az eredményekről később adnak tájékoztatást.

Az elmúlt hét adatait vizsgálva kijelenthető, hogy változik a járványgörbe. Nagyon fontos adat, hogy a 47. héten – szemben a 46.-kal – 7 százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltak, ami 2177 személyt jelent.

„Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a járványt legyőzzük” – mondta Müller, majd az idősek vásárlási sávjáról mondott el néhány gondolatot.

Hirdetés
  • Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy védett idősáv, ami a drogériákban, élelmiszer-üzletekben, gyógyszertárakban a 65 év felettieknek biztosítja azt, hogy csak ők lehessenek ott ezekben az üzletekben
  • A nyitvatartás más idősávjában mindenki vásárolhat

Müller ezután visszakanyarodott a járványadatokhoz, elmondva, hogy hatodik hete a legérintettebb a pozitivitás szempontjából a 40-49 évesek korosztálya. Ők a teljes fertőzöttek 23 százalékát teszik ki. A 65 év felettiek mintegy 16 százalékát teszik ki az összes fertőzöttnek Magyarországon. A 15 év alattiak 4 százalékot képviselnek ebben a fertőzési statisztikában.

Fertőzöttség azonos korcsoportonként 100 ezer főre vetítve:

  • 20-29 éveseknél: 2221 eset
  • 30-39 éveseknél: 2083 eset
  • 40-49 éveseknél: 2584 eset
  • 50-59 éveseknél: 2363
  • 60-69 éveseknél: 2618

Ahogy láthatjuk, szinte azonos arányban oszlik el a fertőzöttség – mondta Müller, ugyanakkor míg a 70-79 évesek körében 346 személyt regisztráltak, 80 év felett 2230-ra ugrik ez a szám.

Hirdetés

A gyermekek vonatkozásában az 1-2 évesek között a legalacsonyabb a fertőzésszám: összesen 141 baba kapta el a koronavírust. Ahogy nő az életkor, úgy nő az érintettség mértéke – tájékoztatott Müller.

  • az alsó tagozatos iskolásoknál (6-9 éves gyerek): 365 fő
  • felsősöknél (10-14 éves gyerekek) már 968 igazolt fertőzött
  • a középiskolásoknál: 2130

jut 100 ezer azonos korcsoportú gyermekre vetítve.

Településeink 91 százalékán regisztráltak pozitív személyeket Magyarországon. Tolna megyében volt a legkevesebb új fertőzött, arányaiban Zala megyében igazoltak a legtöbb új beteget.

Hirdetés

Kérdésre válaszolva Müller elmondta, hogy szerinte még nem kezdődött el az influenzajárvány Magyarországon. A figyelőszolgálat a lakosság 20 százalékát figyeli. Ezek a „szentinel-orvosok” ebben a szezonban összesen egy B típusú influenzatörzset azonosítottak.

A pedagógusok tesztelése kapcsán elhangzott, hogy akinél a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, azt az otthonába irányítják, majd a betegnek a háziorvosához kell fordulnia, aki regisztrálja a pozitivitást. Így értesülnek a hatóságok egy-egy fertőzésről. Mindig egy adott szituáció határozza meg, ki számít szoros kontaktnak, illetve, hogy milyen következő lépések szükségesek: erről az oktatási hivatal dönt.

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés