Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Sz@rban az SZFE bohócai: Nem kapták meg az ösztöndíjakat, most zokognak, hogy nincs pénzük

Hirdetés

A rászorulók támogatásán kívül az ösztöndíjakat sem utalták – sírta el a hvg.hu-nak az egyetem egyik hallgatója. Kancellári utasításra pedig bezárták az oktatás egy fontos, külső helyszínét.

Már október közepén, de legkésőbb október végén meg kellett volna érkeznie a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) érintett hallgatóinak számlájára a szociális támogatás és az ösztöndíj összegeinek, de az utalást megindító dokumentum az új vezetés által kinevezett kancellár, Szarka Gábor aláírására vár – tudta meg a hvg.hu az SZFE hallgatóitól.

A hallgatói ösztöndíjra tanulmányi eredmény alapján lehet jogosult egy hallgató, a szociális támogatást viszont rászorultsági alapon ítélik meg: a támogatási kérelem elbírálásakor figyelembe veszik többek között a lakhatási körülményeket, a lakhely távolságát az egyetemtől, a hallgatóval egy háztartásban élők jövedelmét, az egészségügyi állapotot.

Hirdetés

Vagyis azoktól vonják meg a támogatást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – sírdogál Szurdi Panni, az egyetem hallgatója.

A két támogatás összege szeptemberre és októberre egyes hallgatóknál akár a 70-80 ezer forintot is elérheti. A sok esetben a hallgatók egyetlen bevételét jelentő összeget az egyetem hallgatói adományokból előlegezik meg. A támogatások kérdése nagyjából minden ötödik nappali tagozatos hallgatót érint az egyetemen.

A lap megtudta azt is, hogy Szarka Gábor kancellár utasítására újabb olyan helyszínt zártak be a dolgozók, amely fontos a tanuláshoz: a filmes tanszék egyik külső műtermét a Róna utcában. A terem az operatőr hallgatók számára létfontosságú, heti négy órát tartottak itt, de rendező-, vágó-, látványtervező- és más filmszakos hallgatók számára is itt tartottak heti egy-két órát,- sírdogál a HVG.

Hirdetés

Forrás: HVG – VH

Hirdetés