Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Kunhalmi hálószobatitkokról értekezett

Hirdetés

Ágika egyre bátrabb! Olvassák el az eszmefuttatását.

A politikának ki kell jönnie az emberek hálószobájából
Senki sem vitatja, hogy egy anya csak nő lehet. A Fidesznek a társadalmi szerepekkel van problémája. Interjú.
 – Mit szól ahhoz, hogy Magyarország decemberben nem támogatott egy nemek közötti egyenlőséget szorgalmazó uniós állásfoglalást? 
Nem örülök neki. A civilizáció egyik nagy vívmánya az, hogy nem teszünk a nemek között különbséget a társadalmi pozíciókban. A Fidesz szereti a nemek társadalomban betöltött szerepét összekeverni a szexualitással. Nem arról van szó, hogy ki férfi és ki nő, ezért értelmetlennek tartom az alaptörvényben rögzíteni, hogy ki az apa és ki az anya, hiszen az biológiailag meghatározott. Senki sem vitatja, hogy egy anya csak nő lehet.
A Fidesznek a társadalmi szerepekkel van problémája, hiszen nem szeretné a nőket a legmagasabb pozíciókban látni, vissza akarja szorítani őket a konyhába, miközben igényli a munkaerőpiacon való megjelenésüket is. Úgy gondolják, hogy egy patriarchális társadalomban a férfiaknak bizonyos területeken hallgatólagos előjogok járnak. Még mindig 16-18 százalékos lemaradásban vagyunk a bérek tekintetében. Ellentmondásos számomra, hogy Novák Katalin azt mondja egy karácsony előtti videójában, nem kell a nőknek versenyezniük a férfiakkal, miközben ő versenyez. A Fidesz alelnöke, volt államtitkár, most miniszter. Ugyanazon a pályán futja a köröket, mint férfi társai, közben arra buzdítja a magyarországi nőket, hogy nekik ebben nem kell részt venniük. Szóval, mint említettem, egyrészt nem keverném össze a szexualitást és a társadalmi nemi szerepeket, másrészt a Szájer-ügy vagy Novák Katalin mondatai rámutatnak arra, hogy a Fidesz mennyire kétarcú: amit a társadalomra rá akar kényszeríteni, amiről törvényt hoz, azt önmagára nézve nem tartja kötelezőnek. A Szájer-ügynél sem az volt a baj, hogy meleg, vagy hogy ilyen buliba jár. Az a baj, hogy ő írta az alaptörvény szövegét. Ez a kétszínűség, ez az álszentség bántja az emberek igazságérzetét. Nehogy már ő mondja meg, hogyan éljünk, miközben ő mindennek ellentmond. Szerintem a politikának ki kell jönnie az emberek hálószobájából.
– Kihúznák az alaptörvényből, hogy „az apa férfi, az anya nő”, vagy inkább benne hagynák?
Nem csak ez a kérdés, hanem az, hogy majd alkotmányoznunk kell. A mostani nem egy közös ország alaptörvénye. Kirekesztő, mivel egyetlen párt ideológiáját erőlteti az országra. Az alkotmányozás azonban kétharmados felhatalmazást igényel. Úgy szoktam fogalmazni, hogy akár az alkotmányozás, akár az elszámoltatás attól függ, hogy önöktől, választóktól mekkora felhatalmazást kapunk. Ha csak abszolút többséget szerzünk, tudunk egy jobb országot csinálni, hiszen a program, amelyre majd alapozzuk a következő költségvetéseinket, ezzel is megvalósítható. Ez már önmagában óriási előrelépés lenne. Egészségügyre, tudásra, kreativitásra költenénk ezt a pénzt, nem stadionokra és az oligarchák további feltőkésítésére. Ha kétharmadunk van, másra is megnyílik a lehetőség, sokkal mélyebb, gyökeresebb demokratikus változásokat lehet Magyarországon elérni, az elszámoltatás terén pedig nemcsak a pénzcsapokat tudjuk elzárni, hanem valódi számonkérésre is mód nyílik. Csatlakozhatunk majd az uniós ügyészséghez is. Ez mind attól függ, hogy mi demokraták, köztársaságpártiak mekkora felhatalmazást kapunk. Ma még mindenre van lehetőség, ezért elég nagy tétje van a 2022-es választásoknak.
Forrás: www.mandiner.hu

Hirdetés

Hirdetés