Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Két és fél millió beoltottnál el lehet kezdeni az újraindítást – Még egy hétig fennmaradnak a korlátozások

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be a kormány legújabb intézkedéseiről és a hazai járványhelyzetről.

A kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy a legfontosabb döntés az volt, hogy a hatályban lévő korlátozó intézkedések még egy hétig fennmaradnak hétfőtől számítva. Meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen és ezen kívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért nem lehet most lazítani – fogalmazott.

Orbán Viktor közölte, hogy a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak kapacitásának a felét még nem értük el, és ugyanez igaz a kórházi ágyakra. A legfőbb kérdés, van-e elég ember.

Hirdetés

A kormányfő közölte, hogy a kórházigazgatók felkészültek, és minden kórház biztos irányítás alatt van. Természetesen minden vezetőnek volt problémája, de meg is tudják oldani ezeket központi segítséggel – tette hozzá.

Orbán Viktor úgy látja, hogy további szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a szolgáltatószektorban nagy probléma van a kialakult helyzet miatt. De türelmet kér, „ha újra tudjuk indítani a gazdaságot, akkor erős és bőséges év lesz a következő év”.

Hirdetés

Orbán Viktor közölte, hogy az oltások számának növekedése a legfontosabb védelmi intézkedés. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, lezárták a nemzeti konzultációt, az Operatív Törzs készíti el az újraindítási tervet. Olyan oltási terv kell, ami megmutatja, mi történik, ha bizonyos számú oltott van.

A kormányfő azt mondta, hogy akkor tudják megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lesz oltva. Ha a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk erre a szintre.

Hirdetés

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak.

A kormányfő elmondta, hogy beoltott emberek száma ma haladja meg a 1,5 milliót. 1,26 millió az oltási igazolvánnyal rendelkezők száma. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából kétmillió védett ember dokumentáltan van. Hozzátette, mindezek mellett van a látencia is, akik nem tudják, hogy megfertőződtek. Ez a csoport is kaphat védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt.

Lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető – tette hozzá.

Hirdetés

Orbán Viktor Szaniszló Sándor DK-s polgármester akciójáról azt mondta, hogy a baloldal jó lenne, ha befejezné az oltásellenes kampányát. Aki oltásellenes, az kockára teszi az emberek életét – tette hozzá.

A kormányfő már nagyon bánja, hogy rábízta Brüsszelre a vackinabeszerzést. „A migráció után ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az unió nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal. Mindez pedig jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik. Ha ez így van, akkor 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szerezni a következő időszakban. „Minderről most is tárgyalásunk. Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett AstraZeneca vakcinát tudjuk pótolni” – mondta a kormányfő, aki napi szinten egyeztet erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Hirdetés

„Ennyi boldogtalan embert még nem láttunk Európában, mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk” – mondta a kormányfő, aki szerint lelkileg is újraindításra van szükség.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, még a migráció esetében sem volt ilyen. Mindenki próbáljon a kormányra hallgatni, mert mindig elmondják, hogy mi az ami biztos, és mi az ami nem biztos – tette hozzá.

Orbán Viktor az Európai Néppárt kapcsán elmondta, a migrációs válság idején roppant meg először a kapcsolat, de korábban sem kapott a kormány egyértelmű támogatást a rezsicsökkentés és a bankok megadóztatására az EPP-től. Most beesett a világjárvány, és ahelyett, hogy segítenék a védekezést, folytatták a nyüstölést – fogalmazott.

„Ilyenkor a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. Kapcsolatban vagyok a lengyel és olasz vezetőkkel, és az európai jobboldal újraszervezésén dolgozunk” – zárta a beszélgetést a miniszterelnök.

Orbán Viktor, ahogy a legtöbb alkalommal, most is az operatív törzs üléséről érkezett a rádiós interjúra.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés