Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Leteszi a fegyvert az orosz vakcina előtt az EU

Hirdetés

Sajtóértesülések szerint az EU fontolgatja, hogy vásárolna a Szputnyik V koronavírus-vakcinából, amit eddig elutasított. Az orosz gyógyszeripar ezzel nagy sikert érne el és elégtételt kapna a korábbi bírálatokért, – írja a Napi.hu.

Az Európai Unió vezetői fontolgatják, hogy az uniónak tárgyalásokat kellene indítania az illetékes orosz szervezetekkel a Szputnyik V koronavírus-oltás váráslásáról – írja Moscow Times, átvéve a Reuterst hírét.

A hírügynökség EU-s diplomáciai forrásokra és tisztségviselőkre hivatkozik. Ha megkezdődnek az egyeztetések, az 180 fokos fordulatot jelent Brüsszel hozzáállásában, ugyanis eddig nyilvánosan propagandakampánynak minősítették az oroszok erőfeszítéseit, hogy oltásukat eladják a világpiacon.

Hirdetés

Eközben azonban nem szűnnek a bírálatok az EU lassan hömpölygő oltási kampányával szemben. Két uniós tagállam, Magyarország és Szlovákia elétreve az EU közös oltásbeszerzéseitől már megállapodott Moszkvával a Szputnyik V szállításáról. Négy uniós ország arra kérte az európai vezetést, hogy kezdjen tárgyalásokat az orosz oltás beszerzéséről – állítja a Reuters nevük elhallgatását kérő brüsszeli hivatalnokokra hivatkozva, akik részt vesznek a gyógyszergyártókkal a vakcinákról folyó tárgyalásokon.

Lépnének a svédek

Olaszország azt fontolgatja, hogy az ország legnagyobb bioreaktorában fognak Szputnyik V-t keverni – mondta a hírügynökségnek szintén egy uniós tisztviselő. A napokban a Bloomberg jelentette, hogy a svájci Adienne Pharma & Biotech SA megállapodott az oroszokkal arról, hogy olaszországi üzemében gyártani fogja az orosz oltást, ami rövid időn belül meg is kezdődhet.

Hirdetés

Orosz források szerint Rik Daems, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke tárgyalt a Szputnyik szállításának lehetőségéről Moszkvában Vjacseszlav Volodinnal, az orosz parlament elnökével. A vakcinát jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a forgalmazási engedély megadásának előfeltételeként. Ha meglesz az engedély, akkor várhatóan a tagállamok két csoportra oszlanak majd: egyikük elfogadja, másikuk nem az orosz oltást – vélik a Reuers forrásai. Svédország oltáskoordinátora azt mondta, hogy országa már juniusban vásárolna a Szputnyikból, ha az megkapná az EMA engedélyét.

Megjött a hivatalos bejelentés is

Oroszország olasz, spanyol, francia és német cégekkel állapodott meg a Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V gyártásáról, és kész megkezdeni a szállítást azokba az uniós országokba, amelyek engedélyezik e vakcina alkalmazását – jelentette be hétfőn az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Hirdetés

Az orosz szuverén alap közleménye szerint más cégekkel is folynak tárgyalások a gyártási kapacitások bővítéséről.

Az RFPI március 4-én jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte a Szputnyik V úgynevezett folyamatos értékelését (rolling review).

Forrás: Napi.hu

Hirdetés

Hirdetés