Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Véletlen egybeesések, vagy mégsem?

Hirdetés

Vajon létezhet-e valamilyen burkolt összefüggés az újra kiélesedő orosz-ukrán konfliktus, a hétéves késéssel kirobbanó csehországi orosz kémbotrány, valamint Biden amerikai elnök szlovákiai látogatásának vizionálása között, amely állítólag Čaputová köztársasági elnök kezdeményezésére valósulhat meg?

Persze, azt az egyet mindenki nagyon jól gondolja, hogy elnökasszonyi meghívó ide, elnökasszonyi meghívó oda, amerikai előjáték és szándék nélkül a látogatás sohasem valósulna meg! El sem olvasnának a Fehér Házban egy rögtönzött és előkészítetlen szlovák elnöki meghívót.

Inkább valószínűsíthető, hogy az amerikaiak által egy előre megfogalmazott szöveget csak alá kellett írnia a szlovák államfőnek.

Hirdetés

Tehát ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, amit Strižinec, az elnök asszony szóvivője mondott: „ha az USA elnöke elfogadná a meghívásunkat, és eljönne Szlovákiába, azt a szlovák diplomácia nagy sikerként könyvelhetné el.” Lehet, hogy annak fogja elkönyvelni, de korántsem a szlovák kezdeményezésnek lesz köszönhető az amerikai elnök érkezése.

Annak ellenére, hogy a legbefolyásosabb nagyhatalom elnökének látogatása kisországunkba nem kis dolog, feltételezhető, hogy nem az amerikai gazdasági lehetőségek és előnyök hozzák Szlovákiába Bident.

Még csak a jópartneri kapcsolatok sem! Az ukrán szomszédság miatt sokkal inkább van geopolitikai háttere a „diplomáciai sikernek”. A látogatást még nem is szabad száz százalékra venni, hiszen játékban van a Balkán is a rövid megálló lehetőségeként. Tehát Pozsony vagy Balkán, végérvényesen még nem dőlt el.

Hirdetés

Bármelyik is lesz a befutó helyszín, az az egy biztos, hogy egyik sem fogja elnyerni Oroszország felhőtlen tetszésnyilvánítását. Mint ahogy az sem, hogy az orosz kémügyben jelenleg versenyzünk a csehekkel való szolidaritás kinyilvánításának fokozatában. Ennek egyáltalán nem úgy kellene megvalósulnia, hogy amerikai és brüsszeli receptre ki tud nagyobbat rúgni az oroszba.

Óvatosan kell kezelni a jelenleg kibontakozó oroszellenes propagandakampányt! Ezt tudatosította Babiš cseh kormányfő is, aki hétfőn este már sokkal visszafogottabb módon nyilatkozott,

mint az első felindulásában, amikor a hét évvel ezelőtti történésre „hirtelen” fény derült Csehországban, és kiutasítottak az országból 18 orosz diplomatát. Ez komoly diplomáciai konfliktust okozott a két ország között. Babiš szerint nem minősíthető állami terrorizmusnak a vrbeticei robbantás, alapvetően egy bolgár vállalkozó áruja elleni támadásról van szó. A felrobbant lőszert a bolgár üzletember közvetítésével akkor Ukrajnának szánták volna, amely komoly harcokban állt az ország keleti részéért az oroszok által támogatott szakadár erőkkel szemben.

Hirdetés

Babiš szerint tehát Oroszország nem Csehország ellen intézett támadást! Ezért kellene a szolidaritás kinyilatkoztatásával is csínján bánni mind Szlovákia, mind a V4-ek részéről.

Valószínű, hogy a cseh-szlovák jószomszédság miatt az amerikaiak a szlovák államfőtől és külügyminisztertől keményebb kiállást követelnek meg az oroszokkal szemben. Korčok ki is jelentette: „Úgy fogunk dönteni, hogy ne legyenek kételyek afelől, Szlovákia hova tartozik…”

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy hét évvel ezelőtt a csehországi robbantások abban az időben történtek, amikor javában folyt a kelet-ukrajnai háború az oroszbarát és ukrán kormánybarát katonai erők között.

Hirdetés

Tudvalevő, hogy az utóbbi időben újra nagyon feszültté vált a viszony Ukrajna és Oroszország között. A határmenti övezetben komoly csapatösszevonásokra került sor, már-már hadiállapot szintű. Az EU felszólította Oroszországot a térségben állomásozó haderőinek azonnali kivonására, és az USA is egyértelműen megfogalmazta Ukrajna támogatását a konfliktusban.

Ebben a feszült politikai helyzetben tehát egyáltalán nem lehet véletlen a csehországi kémbotrány kirobbantásának, valamint az amerikai elnök szlovákiai látogatása bejelentésének időzítése.

Forrás: Ma7.sk

Hirdetés

Hirdetés