Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Rémisztő hírek érkeztek a delta variánsról: olyan fertőző, mint a bárányhimlő

Hirdetés

Szakértők szerint a vírusvariáns sokkal fertőzőbb és ellenállóbb, mint hitték.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) egy belső prezentációja szerint a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb és sokkal nagyobb eséllyel képes áttörni a védőoltások nyújtotta védelmen, mint a betegség korábbi változatai – derül ki a New York Times birtokába jutott információkból.

Dr. Dr. Rochelle P. Walensky a CDC igazgatója még kedden azt nyilatkozta, hogy a delta variánssal megfertőződött oltottak orrában és torkában ugyanannyi vírust mutattak ki, mint azoknál, akiket még nem oltottak be. De a jelentésben még ennél is súlyosabb állításokat fogalmaztak meg. A szakértők szerint ugyanis a delta variáns ugyanannyira fertőző, mint a bárányhimlő, sokkal könnyebben és gyorsabban terjed, mint a SARS, az ebola, avagy a szezonális influenza. A CDC szerint egy fertőzött nyolc vagy akár kilenc embernek is átadhatja a vírust, ugyanakkor a súlyos következmények és a halálos megbetegedés esélyét tizedére, a fertőzését harmadára csökkenti a vakcina. Az Egyesült Államokban két és fél hónappal azután, hogy május közepén az oltottak számára megszűnt a maszk kötelező viselése az USA-ban, ismét azon gondolkodnak, hogy kötelezővé teszik a maszk hordását.

Hirdetés

A járványügy intézet ugyanakkor hozzáteszi, hogy bár az oltottak is nagy eséllyel terjeszthetik a delta variánst, valószínűleg kisebb mértékben, mint azok, akik még nem kaptak vakcinát.

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés

Hirdetés