Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Célegyenesben az előválasztási ajánlásgyűjtés – de a Jobbik és az MSZP inkább nem szeretne beszélni róla

Hirdetés

Hétfőn félidejéhez érkezett az ajánlásgyűjtés az őszi balliberális előválasztásra. Az Index a hat szervező pártnál érdeklődött, hogy állnak a gyűjtéssel, hány jelöltjüknek sikerült már megszereznie a szükséges támogatói aláírásokat. Azt is megkérdezték, hogy állnak az általuk támogatott miniszterelnök-jelöltek, noha ketten már jelezték, megvan a megfelelő számú ajánlásuk az előválasztáshoz.

Augusztus 23-án indult el az ajánlásgyűjtés, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy részt vehessenek az őszi előválasztáson.

Hirdetés

A Párbeszéd sajtóosztálya közölte, Karácsony Gergely már a múlt hétfőn bejelentette, hogy megszerezte a szükséges 20 ezer ajánlást, a párt valamennyi jelöltje szintén összegyűjtötte az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat.

Politikusaink, aktivistáink, szimpatizánsaink továbbra is gyűjtik és küldik be az ajánlásokat, amelyek végösszegét a folyamat végén közöljük – tették hozzá.

Számháború és egyéni döntések – a lemaradásban lévő Jobbik még hazudni sem tud rendesen

Hirdetés

A Jobbik sajtóosztálya azt írta, „számháborúba nem szeretnének részt venni, éppen ezért a jelöltek egyéni döntésére bízzák, hogy mikor, mit jelentenek be a támogatói aláírásgyűjtéssel kapcsolatban”.

„Vannak olyan jelöltek, akik már leadták az íveket, azonban vannak olyanok, akik folyamatosan gyűjtik az aláírásokat, függetlenül attól, hogy összegyűjtötték-e már a minimum támogatást. Számukra ugyanis ez az időszak elsősorban a választókkal történő személyes találkozókról szól” – fogalmaztak a párt válaszlevelében. Egy hete a Jobbik a hvg-t arról tájékoztatta, hogy Jakab Péternek már „majdnem” megvan a 20 ezer ajánlása.

Egy körzet kivételével a Momentum minden budapesti jelöltjének összegyűlt a 400 aláírás rágyűjtéssel, és a vidéki körzeteik több mint felében is megvannak. Összesen 56 körzetben indul momentumos jelölt, ezek közel kétharmadában már megvannak a szükséges aláírások. A párt sajtóosztálya szerint a többi körzet túlnyomó része valószínűleg a hét első felében fel fog tudni zárkózni.

Hirdetés

Míg egy héttel ezelőtt a hvg-vel azt közölte a párt, hogy Fekete-Győr Andrásnak több ezer ajánlása van, az Indexnek most azt írták, hogy a miniszterelnök-jelölti gyűjtéssel sincsenek már messze a céltól, 1-2 napon belül meglesz a 20 ezer ajánlás.

Pontos számokat jövő héten hétfőn fogunk mondani, amikor egyszerre adjuk le a jelöltjeink ajánlásait – válaszolta a Momentum sajtóosztálya.

Az LMP előválasztási indulói szinte kivétel nélkül összegyűjtötték már a minimálisan szükséges 400 aláírást. Közleményében a párt kiemelte, hogy például Keresztes László Lóránt Baranya megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében országosan is az elsők között volt már az első napon.

Hirdetés

Ugyanakkor az LMP valamennyi jelöltje folytatja a kampányt, mert a legfontosabb céljuk a választókkal való találkozás, a beszélgetés, a személyes kontaktusok kialakítása. Az összegyűjtött aláírások számáról a folyamat végén fognak beszámolni. A párt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti indulását támogatja.

A Demokratikus Koalíciónak is küldtek több kérdést, ők a türelmüket kérték, de azóta két közleményt adtak ki. A hétfőiben Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője és pártigazgatója arról tájékoztatott, hogy legalább 61 207 ajánlásnál jár a miniszterelnök-jelöltjük, Dobrev Klára az ajánlásgyűjtés félidejében.

A párt sajtóirodája keddi közleményében már arról számolt be, hogy Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje elsőként adta le az ellenzéki előválasztáshoz szükséges ajánlásait az Országos Előválasztási Bizottságnak.

Hirdetés

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára rekordszámú, több, mint 60 ezer ajánlást gyűjtött, mindössze hat nap alatt. Így a DK jelöltje elsőként adhatta le kedden reggel az Országos Előválasztási Bizottságnak az induláshoz szükséges ajánlásokat – közölte a párt. Azt is hozzátették, hogy a Demokratikus Koalíció a továbbiakban is folytatja az ajánlásgyűjtést, a legvégső határidőig, szeptember 6-ig.

Az MSZP-nek is elküldték a kérdéseket, de ők még válaszolni sem voltak képesek.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a napokban az ATV-nek azt mondta, hogy várhatóan a hét közepére lesz meg neki a 20 ezer ajánlása. Egy hete Pálinkás Józsefnek, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltjének 8-10 ezer ajánlása volt.

Menetrend az ajánlásgyűjtés után

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra.

Az ellenzéki pártok által meghatározott előválasztási menetrend ezután a következőképpen alakul:

  • szeptember 18. (szombat) 9:00 – szeptember 26. (vasárnap) 14:00 – az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)
  • október 4. (hétfő) 9:00 – október 10. (vasárnap) 14:00 – az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát).

Forrás: Kuruc.info

Hirdetés