Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekSport

Afganisztán: akár 25 ezer Humvee-t is zsákmányolhattak a tálibok

Hirdetés

Óriási fegyverarzenált hagytak ott az amerikaiak Afganisztánban, ami most az ellenségeik, a tálibok kezére jutott. A tálibok harcosok pedig egy végeláthatatlanul hosszú járműoszlopból álló parádés menetet szerveztek az amerikai dzsipekből és páncélosokból Kandahár városában, ahol amerikai fegyverekkel a kezükben ünnepelték az amerikaiak kivonulását. A Humvee terepjárókon pedig tálib zászlók lobogtak, és egy amerikai Black Hawk típusú helikopter kísérte felülről a konvojt.

A szakértők most próbálják összegezni, hogy mennyi amerikai fegyverre és felszerelésre tehettek szert a tálibok, akik pár nap alatt elsöpörték az amerikaiak által felfegyverzett afganisztáni kormányerőket és foglalták el szinte az egész országot.

Az afgán légiflotta 167 amerikai légijárműből állt, köztük 33 legendás Black Hawk típusú harci helikopterből, 23 darab A-29 vadászgépből, valamint 3 darab C-130 Hercules katonai teherszállító gép. Azt nem lehet tudni, hogy ebből pontosan mennyi került tálib kézre, mert az afgán légierő több pilótája a gépeikkel együtt a szomszédos országba menekült. Csak Üzbegisztánba több mint kéttucatnyi helikoptert és vadászgépet mentettek ki a műholdfelvételek szerint.

Hirdetés

De így is maradt bőven a táliboknak helikopter és katonai repülőgép, egy gondjuk van, hogy nemigen tudják használni képzett pilóta hiányában. Néhány afgán pilóta átállt a tálibokhoz, ők tudják csak működtetni ezeket, így tudta például egy Black Hawk kísérni a kandahári felvonulást.

Az amerikai fegyverzet kezelése viszont nem okoz gondot a tálib harcosoknak. Egy-egy rajtaütéskor ők is zsákmányoltak, vagy átállt afgán katonák révén is jutottak amerikai fegyverekhez, járművekhez. De ekkora arzenálról eddig nem is álmodhattak. Az amerikaiak ugyanis tömték fegyverekkel és eszközökkel az afgán szövetségeseiket: csak Humvee típusú katonai terepjáróból több mint adtak az afgán haderőnek. M16-os gépfegyverből csak 2016-ban 20 ezret küldtek az afgánoknak. Gránátvetőből több mint 22 ezer, gépfegyverből több mint 64 ezret biztosítottak 2003 és 2016 között.

Hirdetés

Mindezeknek a modern fegyverek nagy részével most már tálibok rendelkeznek, amit kolosszális kudarcnak nevezett egy amerikai katonai szakértő, aki szerint nem marad az összes Afganisztánban.

– A kisebb fegyverek a feketepiacon fognak megjelenni és dzsihadistákat és terroristákat fogják segíteni szerte a világban – mondta Michael Kugelman, a Wilson Center helyettes vezetője a BBC-nek.

Hirdetés

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés