Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

Megnevezték a vírust, amely újabb halálos fenyegetést hozhat a Covid–19 után

Hirdetés

Sarah Gilbert, az AstraZeneca vakcinájának fejlesztője szerint a következő vírus, mely újabb világjárványt okozhat, az az agypusztító Nipah-vírus.

A koronavírushoz hasonlóan a Nipah-t is már régebb óta ismerik a szakértők. A vírus főként Indiában üti fel a fejét időnként. A mortalitása, vagyis a halált okozó fertőzések száma nagyon nagy.

A vírus súlyos légzési nehézségeket, és egy olyan agyvelőgyulladást okozhat, mely könnyen halálhoz is vezethet, írja az Index.

Hirdetés

Egyelőre még semmilyen kezelés vagy vakcina nincs a vírus ellen, ezért Gilbert arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a vírusból létrejön egy olyan erős variáns, mint például a koronavírus delta variánsa, akkor abból egy nagyon gyorsan terjedő vírus lesz, melynek a mortalitása 50 százalék körül lehet.

1999-ben Malajziában 105 ember hunyt el a vírus miatt, ez a fertőzöttek 40 százaléka volt.

A kórokozó állatok és emberek között is könnyen terjed. A WHO szerint korábban azért kezdett el terjedni a vírus, mert az emberek olyan gyümölcsöket fogyasztottak, amik előtte érintkezésbe kerültek denevérek valamely testnedvével. A WHO 40 és 75 százalék közé becsüli a vírus mortalitását.

Hirdetés

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés