Gyurcsány embere végül kiröhögte saját pénzügyminiszterségét

Hirdetés

Gyurcsány embere hangosan elröhögte magát azon a felvetésen, hogy 2022 után pénzügyminiszter lesz. Élő, egyenes adásban.

Vannak ezek a normatív – meg úgy a többség által el is fogadott – kijelentések, hogy a politikából kiveszett a humor meg az önirónia. És már nem születnek emlékezetes politikai nyilatkozatok, hanem inkább csak mindenki hozza a kötelezőt, és felmondja az éppen érvényben lévő pártdirektívát. Az ok pedig nagyon egyszerű: egyetlen politikus sem akar egy rosszul sikerült félmondatba belebukni. És a felgyorsult hírfogyasztás előtti időkben nem is nagyon lehetett. Amire ugyanis az átgondolatlan félmondat az esti hetes híradóba került volna, bejöhetett három fontosabb hír, ami kiszorította a feszes adásidőből. Vagy egyszerűen ki lehetett adni egy magyarázkodó közleményt, hogy amit mondott a politikus, azt voltaképpen nem is úgy gondolta. És kész, a baki máris el volt látva egy magyarázó lábjegyzettel, mielőtt még hír és botrány lehetett volna belőle. Ellenben ma meg már nagyon nem így van. Hiszen szinte minden politikusi megnyilvánuláshoz azonnal, szűretlenül és vágatlanul hozzáférhetünk, így a félrement félmondatokhoz is. Amik aztán szélsebesen végigrobognak a Facebook-falakon, maguk alá temetve a meggondolatlanul nyilatkozót.

És mindent, amint az imént leírtunk a politikusi önkritika hiányáról, azt a gyurcsányista Varju László azonnal meg is cáfolta az ATV-ben. A műsorvezető ugyanis a következő kérdést próbálta feltenni:
Ha ön holnaptól pénzügyminiszter lenne…Majd ezen a ponton Varju hangosan elröhögte magát. Amivel teljes mértékben egyet tudunk érteni. Hiszen talán még viccnek is túl erős, hogy egyszer majd Varju Lászlónak hívják a pénzügyminisztert, nemhogy komoly felvetésnek vagy gondolatkísérletnek. És örülünk, hogy ennek az elképzelhetetlen lehetőségnek Varju maga is hangot adott – egy komolyabb felröhögés formájában.

Hirdetés

Varju a beszélgetés további részében aztán olyan bölcsességeket mond, mint hogy a 6,1 százalékos bővülést produkáló magyar gazdaság „homokvárra épített vár”. (Az élénk képzelőerővel rendelkező olvasóinknak most hagyunk némi időt, hogy elképzeljék, amint a bibonei strandon kislapáttal összehozott homokvárra valaki megpróbálja felhúzni mondjuk a sümegi várat.) Bezzeg a 2010 előtti Gyurcsány-korszak mínusz (!) 2-3 százalékos adataira ilyen bántó megjegyzéseket nem lehet tenni. Hiszen akkor nemhogy homokvár nem volt, de még a kislapátot is elvette tőlünk az IMF.

Ja, és azt elfelejtettük mondani, hogy a Gyurcsány-korszak gazdasági összeomlásának ideje alatt Varju László a gazdasági minisztérium államtitkára volt. Ezen akár éppúgy lehetne röhögni, mint a pénzügyminiszterségen, csak annak a történetnek nagyon komoly sírás lett a vége. Amit nem szeretnénk még egyszer újraélni.

Hirdetés

Forrás: Drót.info – A kép forrása: demokrata.hu