Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ledózerolják a magyargyűlölő Funar román hősöknek állíttatott kolozsvári “emlékművét”

Hirdetés

Jövő év elején hirdeti meg a kolozsvári önkormányzat a közbeszerzési eljárást a Fellegvár felújítására. A kincses város fölé magasodó egykori fellegvár és az alatta lévő domb visszakapná eredeti, középkori arculatát, és számos későbbi építménytől is megszabadítanák.

Már jövő év elején meghirdeti a kolozsvári önkormányzat a közbeszerzési eljárást a Fellegvár felújítására – jelentette be Dan Tarcea alpolgármester. A restaurálási munkálatok során a kincses város fölé magasodó egykori fellegvár és az alatta lévő domb visszakapná eredeti, középkori arculatát, és számos későbbi építménytől is megszabadítanák. A fejlesztésekért felelős alpolgármester nemrég a Ziua de Cluj helyi lapnak úgy nyilatkozott, hogy jövőre már a kivitelezés is elkezdődhetne.

A tervezésre, mint arról beszámoltunk, nemzetközi ötletbörzét hirdettek meg, a nyertes terv a Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie cégek alkotta konzorcium elképzelése lett. A fellegvári munkálatok két évig tartanának, de a kivitelezésre vonatkozó licit meghirdetése előtt még a megvalósíthatósági tanulmányt is jóvá kell hagyni a helyi tanácsnak.

Hirdetés

Eszerint a felújítási munkálatok 141 000 négyzetméternyi területre terjednek ki, ezek keretében restaurálják az egykori fellegvár bejáratait, illetve a zöldövezeteket, mondta az alpolgármester. A munkálatok során 1100 fát ültetnének, illetve 26 500 négyzetméternyi sétányt alakítanának ki. 110 férőhelyes parkolót is létrehoznak kerékpárok és rollerek számára, illetve töltőállomás is létesül elektromos autók, biciklik és rollerek számára.

A restaurálási munkálatok során felszámolnák a Belvedere szálloda előtti parkolót, de a hírek szerint a Gheorghe Funar volt polgármester által a román hősöknek állított, a magyarok által csak „szoknyás keresztnek” csúfolt emlékmű is eltűnne a képből.

A gépkocsikat teljesen kitiltanák a zöldövezetről, ellenben létesülne egy buszmegálló a közelben, ahova elektromos buszokkal szállítanák a látogatókat. A belvárosra néző dombon újabb sétányokat hoznának létre, és több kilátót is kialakítanának, a jelenlegi kör alakú kilátó is megmaradna, immár terasz nélkül. Játszótereket és sportpályákat is létrehoznának a gyerekek számára, s ezeket természetbe illő felszereléssel rendeznék be, de a tervek szerint teraszokat is kialakítanak. A projekt keretében az ejtőernyős torony is megújulna.

Hirdetés

A másik alpolgármester, az RMDSZ-es Oláh Emese korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a népes szakembergárda által készített terv gyakorlatba ültetése mintegy 206 millió lejes befektetést igényel, az összeget uniós alapokból kívánja előteremteni a kolozsvári önkormányzat. Elmondta, hogy mivel az egykori vár jelenleg csak a Szamos-parti lépcsőn közelíthető meg, az egykori Erzsébet (Emil Racoviță) és a fellegvári (General Drăgălina) úti feljáratot is helyreállítanák, és egy új gyalogfelüljárót is létrehoznának az Ilona (Copernicus) utcában. Az Erzsébet-híd felőli sétányt eredeti állapotában állítanánk helyre, így az egykori pihenőhelyet is rendbe tennénk, ahol Erzsébet (Sissi) osztrák császárné és magyar királyné mellszobra állt. A jelenleg a Szépművészeti Múzeumban őrzött büsztöt ismét visszaadnánk a nagyközönségnek” – fejtette ki pár hónappal ezelőtt lapunknak az elöljáró.

Mint mondta, az egykori sétány helyreállítását az is indokolja, hogy kevésbé meredek, mint a lépcső, és a kanyargós ösvény bejárása jobb rálátást biztosít a városra. Az idők során felhúzott támaszfalakat is megszüntetnék, ahol lehet, hogy láthatóvá váljanak az eredeti sziklafalak. Az RMDSZ politikusa akkor arról is beszámolt, hogy a tervekben nem szerepel a Gheorghe Funar volt polgármester által felállíttatott kereszt – arról azonban még nem született döntés, hogy a Nemzet Hősei Emlékművet egyszerűen lebontják, vagy más helyszínre költöztetik.

Forrás: kronika.ro

Hirdetés
Hirdetés