Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin tajtékzik!

Hirdetés

Egyáltalán nincs elragadtatva a Kreml ura attól, hogy Aljakszandr Lukasenka Európát zsarolja, és a tranzit-gáz elzárásával fenyegetőzik, ha az Európai Unió további szankciókkal sújtaná Fehéroroszországot a migránsválság miatt.

Lukasenka nemrég kijelentette zsarolásnak is beillő figyelmeztetését: ha az EU további szankciókat vezet be országa ellen a lengyel határon kialakult helyzet miatt (a minszki rezsim a repülőgépeltérítési botrányra adott válaszként engedte a lengyel határ felé a migránsokat), akkor elzárja az Oroszországból Európába tartó, Fehéroroszországon áthaladó gázszállítást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban enyhén szólva sem díjazza az ötletet, ugyanis kijelentette, hogy ilyesmit nem fog megengedni, ha pedig Lukasenka tényleg beváltja ígéretét, akkor annak elsősorban az orosz-fehérorosz viszony fogja a kárát látni. A szokottnál sokkal kevésbé diplomatikusan fogalmazó Putyin az orosz nemzeti televíziónak nyilatkozva kijelentette: „Ez a szállítási szerződésünk megszegéséhez vezetne, és remélem, hogy ilyesmi nem fog megtörténni. Ez hatalmas kárt okozna Európa energetikai ágazatának, és nem segítené a tranziton alapuló kapcsolatunkat Fehéroroszországgal” – aligha jó tanács, mintsem utasítás hagyta el az orosz elnök száját.

Hirdetés

Putyin hozzátette: „Semmi jó nem származna ebből a lépésből”. Az orosz elnök megígérte, hogy beszél Lukasenkával, aki nem említette fenyegetési szándékát Putyinnak, amikor legutóbb egyeztetést tartottak. A Kreml ura egyébként a migránsválságról is szót ejtett, cáfolva, hogy országának köze lenne a kialakult helyzethez.

Aljakszandr Lukasenka két tűz között manőverezik: egyrészt vállalhatatlan lépéseivel krízist idézett elő Európával, másrészt Oroszország szorításából sem tud kiszabadulni. Vlagyimir Putyin sohasem rejtette véka alá, hogy a Szovjetunió szétesése mekkora tragédiát jelentetett személyesen neki is, és azon ügyködik, hogy visszavonulása előtt legalább Fehéroroszország csatlakozhasson valamilyen formában az „anyaországhoz”. Másrészt az sem elképzelhetetlen, hogy az EU és Oroszország roppant fagyos viszonyának enyhítése érdekében pszichológiai hadviselés folyik: a rossz kisfiú (Lukasenka) megzsarolja Európát, hogy a bölcs nagyfiú (Putyin) elvtársi szóval rendre utasíthassa a kistestvért, így megmentve az Európai Uniót egy tényleg fagyos téltől és példátlan krízistől.

Forrás: RT

Hirdetés
Hirdetés