Rezsicsökkentés román módra: százezrek maradhatnak fűtés nélkül

Hirdetés

Bár Romániában politikai okokból az önkormányzatok igyekeznek visszafogni az energiaárak elszabadulása miatt bekövetkezett drágulást, kérdéses, hogy ezt meddig tudják kigazdálkodni. Télen a romániai háztartások százezreiben fagyoskodnak majd az emberek.

Több romániai városban máris duplájára emelték a távhőszolgáltatás árát, de politikai okokból az önkormányzatok igyekeznek visszafogni a drágulást. A városok a kormány beavatkozását várják. A gázpiac liberalizálása révén kisebb magánszolgáltatók csábították magukhoz az ügyfeleket, közülük azonban egyre több cég csődbe ment.

Hirdetés

Az energiaipari szakemberek, polgármesterek már hónapokkal ezelőtt meghúzták a vészharangot, 2021-2022 telén Romániában háztartások százezreiben fognak fagyoskodni az emberek. Közülük a legkiszolgáltatottabb és legtehetetlenebb réteg a városi távfűtésre kapcsolt lakosság. Az energiaszabályozó hatóság (ANRE) adatai szerint jelenleg az ország 28 megyéjében (a 42 közül) és a fővárosban összesen 51 településen működik távfűtés, ezt 50 cég szolgáltatja. A rendszer minden városban elavult, a hőveszteséget 40 százalékra becsülik.

A zömében önkormányzati tulajdonú hőszolgáltató vállalatok nem gazdaságosak, túlméretezettek. Az elmúlt évtizedek során sok háztartás az egyre emelkedő számlák láttán inkább lekapcsolódott a távfűtésről és önálló gázkazánt szerelt be. Az energiaárak elszabadulásával több városban máris duplájára emelték a távhőszolgáltatás árát, de politikai okokból az önkormányzatok igyekeznek kigazdálkodni a drágulást. Temesváron is komoly nehézségeket okoz a rendszer üzemeltetése, és már szeptember óta kérdéses, hogy ezt meddig tudják fenntartani.

Románia 2020. július 1-től kénytelen volt liberalizálni a gázpiacát. Gázszolgáltatók tucatjai kínálták a szolgáltatásaikat, így sokan szolgáltatót váltottak, jelentős részük azonban ráfázott, mert a gázárak megugrásának hatására az alternatív gázszolgáltatók sorra bontanak szerződést a fogyasztókkal. Csak az elmúlt két hónapban 31 ezer háztartásnak szűnt meg valamelyik magáncéggel kötött, biztosnak hitt szerződése.

Hirdetés

A hatóság becslése szerint az első téli hónapokban minimum 100 ezer fogyasztóval bontanak szerződést a versenypiacon, ők rászakadnak az egyetemes szolgáltatókra, amelyek máris menekülnének a kötelezettség alól. A villamos energia piacán is hasonlóak a gondok. Várhatóan újévég az összes szolgáltató kivár a drasztikus intézkedésekkel, de 2022 januárjától a lakosság jelentős része az energiacsapok elzárására és hihetetlen mértékű energiaár-emelésekre számíthat – írja a 24.hu.

Hirdetés
Hirdetés