Rusvai: tavasszal újabb járványhullámot okozhat Magyarországon a szupermutáns

Hirdetés

Most még nem indokolt Magyarországon plusz intézkedéseket foganatosítani a koronavírus-járvány omikron variánsa miatt, inkább tavasszal valószínű, hogy járványhullámot okoz a szupermutánsként is emlegetett mutáció Magyarországon – mondta Rusvai Miklós az RTL Híradónak.

Olyan mutációkat tartalmaz a koronavírus omikron variánsa, hogy elméletileg lehetséges, hogy az új vírustörzs mind terjedésében, mind pedig vakcina-ellenálló hatásában potensebb, mint a korábbi törzsek – mondta Rusvai Miklós virológus az RTL Híradónak.

A szakember hangsúlyozta: erről még nincs bizonyíték az eddigi genetikai vizsgálatok alapján, csupán elmélet.

Hirdetés

Rusvai Miklós úgy véli, az új variáns legfeljebb tavasszal okoz újabb járványhullámot, a mostani hullámért a delta felelős, ezért mindenkit oltakozásra buzdított.

A virológus azt is megemlítette, hogy elképzelhető, hogy az omikron ellen kevésbé lesznek hatékonyak a mostani vakcinák, de teljes hatékonyságvesztés biztos, hogy nem áll majd fel.

Rusvai Miklós úgy látja, az új variáns miatt egyelőre nem szükséges plusz korlátozásokat bevezetni Magyarországon.

Hirdetés

Rusvai arról is beszélt, hogy szerinte december elején fog tetőzni a mostani járványhullám, aztán remélhetőleg csökkenésnek indul karácsony előtt.