„Mikor lesz végre felelőse a budapesti közlekedési cégek körüli sorozatos botrányoknak? Hogyan fogja megtéríteni Karácsony Gergely és a városvezetés a most már körülbelül 300 milliós közbeszerzési bírságokat a budapestiek számára, akik így számos fejlesztéstől, minőségi közösségi közlekedéstől esnek el? Mikor hagyja abba a baloldal a másra mutogatást és kezdenek el dolgozni a budapestiek érdekében?” – tette fel közleményében kérdéseit a Fővárosi Fidesz-KDNP képviselőcsoportja azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely, 7 milliárd forintos használt, frankfurti villamos közbeszereztetéséről bebizonyosodott: versenyt korlátozó volt.

Hirdetés

Frankfurt is azért selejtezte le a villamosokat, mert azok nem klimatizálhatók, ezért nyáron nagy bennük a forróság – Fotó: Mandiner

Azaz a Közbeszerzési Döntőbizottság több, súlyos jogsértést is feltárt a BKV-nál a villamosmutyival kapcsolatban. Nemcsak 150 millió forintos bírságra kötelezte, de a Készenléti Rendőrség is nyomozást rendelt el „versenyt korlátozómegállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt.

Hirdetés

Bár közgyűlést is összehívhatott volna a főpolgármester, hogy megvitassa a kérdést, de Karácsony inkább nem bízta a véletlenre, egy személyben döntött a közbeszereztetésről – Fotó: Metropol/MK

Fővárosi Fidesz-KDNP képviselőcsoportja szerint, a beszerzés mutyigyanús: „már nyáron gyanús volt, hogy a közbeszerzés jogszerűtlenül lett kiírva, már a kiírás során előkészítve a frankfurti villamosok számára a sikeres pályázást.”