Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Ez a románok karácsonyi ajándéka: megtámadták a székelyek zászlóit

Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi város- és a háromszéki megyezászló miatt pereli a kormányt a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma. A zászlókat jóváhagyó kormányhatározatokat a Brassói Táblabíróságon támadták meg.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a perbe belépett a „hivatásos feljelentőként és megélhetési provokátorként” ismert Dan Tanasă civil szervezete is. Azt kérik, hogy a bíróság semmisítse meg a zászlókat hivatalosító kormányhatározatokat.

A polgármester úgy tudja, a románok civil fóruma többek között a címert kifogásolja, mert hiányoznak róla „a románok jelenlétére utaló” szimbólumok, és azt is nehezményezik, hogy a városzászló a székely zászló színeit tartalmazza. Kovászna megye hivatalos zászlóját is hasonló indokkal támadják.

Hirdetés

Egyértelműen rosszindulatú hangulatkeltés a szándék, a székelyföldi román civil szervezet tehetetlen magányában ötölte ki a »jószívű ajándékot«. Három hónappal ezelőtt egymás mellé tettük az ország, az unió és a megye zászlóját. Erre lehetőséget ad a törvény, és mi éltünk jogainkkal. De ez Romániában még mindig sokakat zavar, és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy megkérdőjelezzék létezésünket, elvitassák szimbólumhasználati jogainkat – értékelte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Felidézte, több mint hat évvel ezelőtt, 2015. június 11-én jelent meg az a törvény, amely szabályozza a közigazgatási egységek saját zászlajának használatát, már abban az évben benyújtották a dokumentációt. A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma a szabályos eljárás során nem emelt kifogásokat, ezt utólag tette meg, és ennek következményeként a minisztérium a „fiók mélyére süllyesztette a dokumentációt”. Hat év alatt több mint száz közigazgatási egységnek fogadták el a címerét és a zászlóját, csak a székelyföldieket mellőzték. A tervezetek elfogadását Cseke Attila fejlesztési miniszter prioritásként kezelte, így több székelyföldi zászlót és címert elfogadó kormányhatározat jelent meg idén a hivatalos közlönyben. Csak Kovászna megyében az elmúlt hónapokban Dobolló, Málnás, Kommandó és Barátos községek címerét fogadta el a kormány, Kovászna, Kökös, Kézdiszentlélek, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye és Uzon esetében pedig a zászlót hivatalosították. Sepsiszentgyörgy zászlóját idén július elején tűzték ki a városháza homlokzatára, a megyezászlót elfogadó határozat szeptember 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, azt követően Kovászna megyében több helyen is kitűzték.

Forrás: szekelyhon.ro

Hirdetés
Hirdetés