Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

ÉrdekességekHírekVilág

A románok majd megfagynak egyetlen, valamire való kastélyukban, mert nem bírják fizetni a gázszámlát

Hirdetés

Mintegy 86 ezer lejt, a korábbi összeg közel kétszeresét kell fizetnie a decemberi fogyasztásért a Peles-kastély működtetőinek.

Az átszámolva 17.500 euróra rúgó gázszámla 80 százalékkal több a korábbiaknál, annak ellenére, hogy a Románia leglátogatottabb múzeumának számító Peles-kastélyban idén a korábbinál kisebb volt a fogyasztás, írt a Digi24.

A múzeum működtetői szerint a megdrágult szolgáltatások az összes bevételüket felemésztik, és spórolnak sem tudnak jobban, ugyanis a műalkotások nem tárolhatók alacsony hőfokon. Valentin Răileanu, a múzeum műszaki vezetője a bukaresti hírportálnak elmondta, hogy ha elzárnák a fűtőtesteket, akkor a körülmények már nem felelnének meg a feltételeknek, melyek szerint a Peleș- és Pelișor-kastélyban látható értékes alkotások tarthatók.

Hirdetés

Az illetékes szerint az egyetlen megoldás az, ha óránkénti vetésforgóban felváltva fűtik a két kastélyt. Rámutatott, a múzeumok és könyvtárak nem részesülnek a kormány szubvenciójában, ami ellen a múzeumok petícióban tiltakoztak és egyforma támogatást kértek a kulturális intézményeknek.

Mint arról beszámoltunk, korábban a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetősége panaszkodott arra, hogy az energiaválság miatt 260 ezer lejes gázszámlát kell fizetnie, mely a korábbi összeg közel nyolcszorosa.

Forrás: kronika.ro

Hirdetés
Hirdetés