Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Álmukban végeztek az ismert szegedi család mind a négy tagjával

Hirdetés

Brutális módon ölték meg a híres szegedi cukrászt és családját. Az indokot a mai napig nem tudni, miként a tettes kilétét sem. Egy ideig ugyanis Magda Marinkót vádolták a szörnyű bűncselekmény elkövetésével, de mivel volt alibije a gyilkosság időpontjára, a felelősségre vonást megúszta.

Álmukban, közelről lőtték fejbe Z. Nagy Bálintot, a feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint két fiukat, a 17 éves Dánielt és a 10 éves Balázst 28 évvel ezelőtt, 1994. január 23-án. A lövéseket a szomszédok nem hallották. Azt, hogy idegen jutott be a család Bárka utcai otthonába, a házőrző kutya sem jelezte.

Miután a családfő nem ment be dolgozni, az alkalmazottai kezdtek el aggódni, főleg, hogy telefonon sem érték el főnöküket. Végül az egyik dolgozó ment ki a házhoz, és az ablakon át belesve úgy tűnt neki, hogy az egyik gyerek vérbe fagyva fekszik az ágyában. Ezután riasztották e rendőrséget.

Hirdetés

„Az emeletes kertes házban egy héten át nyolcan kerestünk nyomokat mindent centiméterről centiméterre átvizsgálva” – elevenítette fel a helyszínelés menetét Kárándi Béla nyugdíjas alezredes a Blikknek nemrég. A volt helyszínelő hozzátette, hogy még mielőtt nekiálltak a nyomok rögzítésének, mindent lefotóztak és levideóztak.

„Ezt követően a tettes behatolásának helyétől kiindulva végig mentünk a lakáson, amelyben nem volt felfordulás.”A rendőröknek egyértelmű volt, hogy a tettes egy, a földszinten lévő kis ablakon jutott be. „Ugyanakkor sajnálattal vettük tudomásul azt is, hogy a gyilkos cipőjének nyomát nem tudtuk rögzíteni” – jegyezte meg Kárándi Béla.

„Mivel az egyik szomszéd a gyilkosság estéjén fényt látott felvillanni az emeleten található fürdőszobában, ott mindent felforgattunk. Egy elemlámpára bukkantunk, és még a benne lévő ceruzaelemről is megpróbáltunk ujjlenyomatot találni. Egy-két fodornál többet azonban nem tudtunk előhozni, így az semmire sem volt elég.”

Hirdetés

A rendőröknek jelezték azt is, hogy a családfőnél állítólag mindig volt egy fekete táska 2-3 millió forinttal. „Erre mi nem bukkantunk rá, kérdés, hogy esetleg a tettes magával vitte-e.” Az egykori helyszínelő megemlítette, hogy Z. Nagyéknak volt egy borjú nagyságú kutyája, és az állaton látszott, hogy elkábíthatták valamivel.

Magda Marinko / Fotó: RAS-Archívum

Magda Marinko / Fotó: RAS-Archívum

Hirdetés

„Teljes kudarcnak éreztük, hogy nem bukkantunk nyomokra, hogy hiába csúsztunk, másztunk, semmi használhatót nem tudtunk rögzíteni.” Kárándi Béla elmondta, hogy a Z. Nagyéknál talált töltényhüvelyek megegyeztek azokkal, amelyeket egy kecskeméti lakásban bukkantak. Ott 1993. december 20-án Horváth Antallal és feleségével, valamint egy jugoszláv férfival végeztek a cukrász család megöléséhez hasonló módon. A lőfegyver, amit használt a tettes egy Skorpió típusú géppisztoly volt.

Ezeket a gyilkosságokat a szerb halálosztónak, Magda Marinkónak tulajdonították, csakúgy, mint az elrabolt és elő nem került Farkas Helga nagynénjének megölését Orosházán. Marinko azonban a Z. Nagy család kivégzését nem ismerte el. Azt állította, hogy tudja kik a tettesek, de saját rokonainak védelmére hivatkozva nem árulta el a nevüket.

A szerb halálosztó elfogása és elítélése

Hirdetés

Marinkót 1994 januárjában tartóztatták le és végül a kecskeméti és az orosházi gyilkosságok miatt nyereségvágyból, előre kitervelten, több emberen, különös kegyetlenséggel, részben társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A Z. Nagy család megölésével is megvádolták a szerb halálosztót, de az alól felmentették, mert arra az időpontra volt alibije.

A rettegett sorozatgyilkos elítélésekor még nem létezett a valós életfogytiglani, így 25 év után kétévente felülvizsgálják, hogy szabadulhat-e. Idén februárban a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem engedélyezte Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátását.

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés

Hirdetés