Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

Most már biztos: nem okoz meddőséget az oltás

Hirdetés

Nem vezet meddőséghez a koronavírus elleni oltás sem nők, sem férfiak esetében – állapították meg a Boston University School of Public Health kutatói.

A Pfizer-, a Moderna- és a Janssen-oltásokkal végzett kutatás semmilyen összefüggést nem talált az oltás és a teherbeesés esélye között – írja a MedicalXpress.

A férfiak esetében a koronavírus-fertőzés átmenetileg korlátozhatja a nemzőképességet, de pont az oltásnak köszönhetően ez elkerülhető – mondja a tanulmány egyik vezető szerzője, Amelia Wesselink epidemiológus kutatóasszisztens.

Hirdetés

A szakember és munkatársai egy online kutatás női és férfi résztvevői körében az oltottságra, fertőzöttségre és termékenységre vonatkozó adatokat elemezték. A kutatás teherbe esni próbáló nőktől gyűjtött adatokat, és a fogantatás előtti időszaktól kezdve követte őket a szülést követő hat hónapig.

A résztvevők között 2126 amerikai és kanadai nő volt, akik 2020 decemberétől 2021 szeptemberéig adtak információkat szociodemográfiai, életmódbeli, egészségügyi tényezőkről, továbbá partnereik jellemzőiről.

A vizsgálatban a résztvevőket 2021 novemberéig követték, és arra jutottak, hogy a legalább egy oltással rendelkező nők termékenységi aránya közel azonos volt az oltatlan női résztvevőkével. A termékenység szintén hasonló volt a minimum egy adag, koronavírus elleni vakcinát kapott férfi partnerek esetében, mint az oltatlan férfi résztvevőknél. Más oltásszámokkal és ugyanezen paraméterek megfigyelése alapján is hasonló eredmények születtek.

Hirdetés
Forrás: Index

 

Hirdetés