Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyint provokálják az ukránok: Orosz zászlót égettek Kijevben

Hirdetés

A Sztepan Bandera nacionalista vezér születésének 113. évfordulója alkalmából január 1-én a kelet–ukrajnai Poltavában rendezett felvonuláson orosz zászlót égettek a résztvevők, számolt be az esetről a Korrespondent.

Az erről készült videót SergUA63 nevű felhasználó töltötte fel a Twitterre.

Hirdetés

“Poltavában a Sztepan Bandera tiszteletére rendezett fáklyás felvonulás résztvevői elégették az Orosz Föderáció zászlaját” – írta a bejegyzéséhez a szerző. A felvételen jól hallatszik, hogy az akció résztvevői mindeközben a Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek! jelmondatot skandálták.

Ukrán nacionalisták százai tartottak fáklyás felvonulást Kijevben, hogy megünnepeljék Sztepan Bandera születésnapját, akit egyesek az ukrán felszabadító mozgalom vezetőjeként dicsőítenek, mások náci kollaboránsként utasítanak el.

Hirdetés

Izrael kijevi nagykövetsége a Twitteren közzétett nyilatkozatban ítélte el a szélsőségesek által Sztepan Bandera, az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) alapító vezére 113. születésnapja alkalmából szombaton tartott fáklyás felvonulást, amelynek a résztvevői antiszemita plakátokat vittek – adta hírül a strana.news hírportál.

Mint a zsidó diplomaták írták: „Izrael elítéli a Bandera tiszteletére tartott nacionalista vonulást. A náci ideológiát támogatók dicsőítése meggyalázza a holokauszt ukrajnai áldozatainak emlékét. Követeljük a nacionalista menetelők antiszemita megnyilvánulásainak a kivizsgálását a 2021-ben elfogadott antiszemitizmus elleni törvénynek megfelelően.”

A hírportál emlékeztetett arra, hogy szombati kijevi fáklyás felvonuláson az egyik menetelő plakáton „Nürnberg-2-t a zsidó-moszkvai kommunizmus elítélésére” feliratú plakátot vitt.

Hirdetés

Tavaly az év elején maga Joel Lyon akkori kijevi izraeli nagykövet ítélte el a banderista-hívek fáklyás menetelését. A diplomata a német náci rezsim cinkosának nevezte az OUN vezérét. Erre reagálva ukrán neonácik tartottak tiltakozó tüntetést Izrael kijevi nagykövetsége előtt.

Forrás: Karpathir.com, Politic.karpat.in.ua – VH

Hirdetés

Hirdetés