Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonTudomány

Rusvai elárulta kinek van szükségük a negyedik oltásra

Hirdetés

Rusvai Miklós szerint nem mindenkinek van szüksége a negyedik oltásra; egyebek közt erről is beszélt lapunknak a virológus.

Kinél lehet indokolt a negyedik oltás?

– Örülök, hogy a lehetőség adott, de azt gondolom, nem mindenkinek szükséges a negyedik oltás. Elsődlegesen a különböző immunhiányos betegeknek, az immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülőknek, a 80 év felettieknek, a társbetegségben szenvedőknek és azoknak a várandós kismamáknak ajánlott, akiknek a harmadik oltása óta eltelt 4-6 hónap, emellett a közelmúltban estek teherbe.

Hirdetés

A harmadik oltást követő 4-6 hónapban már be lehet adatni a negyediket?

– Nem minden esetben kell kivárni a hat hónapot, például annak, aki cukorbeteg és ezzel együtt magas vérnyomással küzd, célszerű mihamarabb beadatni a negyedik oltást. Akár négy hónappal a harmadik oltás után is. Ez attól függ, hogy az illető állapota mennyire súlyos.

Ön beadatja a negyedik oltást?

Hirdetés

– Három oltás birtokában úgy döntöttem, hogy nem, mert egyik kategóriába sem tartozom.

Mi a helyzet azokkal, akik nemrég estek át a fertőzésen?

– A fertőzés átvészelése egyenlő egy immunizálással. Amennyiben valaki hat hónapja kapta meg a harmadik oltását, de átesett a delta fertőzésen mondjuk októberben, neki nincs szüksége újabb immunizálásra.

Hirdetés

Milyen vakcinát kaphat a páciens?

– Ha valakinél a harmadik oltás nem járt különösebben kellemetlen mellékhatásokkal, célszerű ugyanazt beadatni negyedszerre, ami a harmadiknál kiállta a próbát.

Blikk.hu nyomán

Hirdetés

Hirdetés