Rusvai: januárban ismét berobban a járvány, de 2022 második felétől vége lehet a hullámoknak

Hirdetés

Eltűnhetnek a covidhullámok 2022 második felétől Rusvai Miklós szerint. A virológus az ATV Híradójának azt mondta: bár január közepétől az omikron hatására berobban az ötödik hullám, 2022 közepétől valószínűleg már fog nem hullámszerűen jelentkezni a járvány. A korábbi tisztifőorvos is hasonlóan optimistán látja az új évet, Falus Ferenc szerint 2022 második felétől várhatóan nem kell majd korlátozásokkal számolni. Az ATV Híradójának riportja.

“Nagyon nehéz év végén vagyunk és egy új év hajnalán, az elmúlt év mindnyájunkat megterhelte, egy világjárvány kellős közepén éltünk és bizonyítottuk emberségünket” – fogalmazott Kásler Miklós.

Az Emberi Erőforrások minisztere újévi köszöntőjében a covid járvány nehézségeire emlékeztetett, hozzátette: a nemzet többsége követte Arany János szavait amelyek szerint: „Ember lenni mindig, minden körülményben”.

Hirdetés


Rusvai Miklós szintén a covid okozta nehézségekről beszélt. Kiemelte: az omikron variáns felforgatta a korábbi várakozásokat, így szerinte január második hetétől ismét berobban a járvány. A szakember azonban úgy látja, az 5. hullámban kevesebb súlyosabb eset lesz.

“Én egyébként továbbra is úgy gondolom, hogy ha ez a változat sokkal terjedőképesebb viszont kevésbé kórokozóképes, akkor ennek az évnek a végére talán a covid megszűnik probléma lenni olyan értelemben, hogy nem fog hullámokban jelentkezni” – mondta bizakodóan.

Hozzátette: ősszel és kora tavasszal a légzőszervi betegségek időszakában lesz ugyan egy halmozott fertőzésszám, de az influenzajárványhoz hasonló fertőzéssé fog átalakulni a covid.

Hirdetés

Falus Ferenc szerint sem lesz szükség korlátozásokra a második félévben

“Azt remélem, hogy az év második felére járvány miatt már korlátozó intézkedésekre nem kell számítani. Nagyon sok új gyógyszer és gyógyszerfejlesztés van folyamatban, amivel a súlyos állapotú betegeket gyógyítani lehet és olyan új vakcináknak a fejlesztése amik a különböző variánsok ellen is védeni fognak” – mondta Falus Ferenc.

Közben az Operatív Törzs arról tájékoztat; januárban a tervek szerint regisztráció nélkül kérheti bárki az oltást minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton egész nap a kórházi és járásközponti szakrendelők oltópontjain.

Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat arra kéri, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

A koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint december 31-én és az új év első napján is lehetett vakcinát kérni a kórházi és járásközponti oltópontokon. A korábbi oltópontként működő Uzsoki Utcai Kórház honlapja azonban arról tájékoztat, hogy tegnap és ma zárva vannak. Kerestük a Honvéd Kórházat is, hogy megtudjuk lehetett e ma oltást kérni, ők későbbre ígértek tájékoztatást. A Koronavírus sajtóközpont kérdéseinkre azt írta, a megyei kórházakban, a centrumkórházakban, valamint az egyetemi központokban van lehetőség a koronavírus elleni védőoltás felvételére, azonban csak azok számára, akik korábban előzetesen időpontot foglaltak az oltásra, arra a kérdésünkre azonban, hogy mennyien kértek az év utolsó napján oltást, nem adtak választ.