Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonTudomány

Dr. Babik Barna és csapata két koronavírusos kismamát mentett meg a biztos haláltól

Hirdetés

Két hónapig volt kórházban az a két kismama, akiket végül a Szegedi Tudományegyetem orvosai mentettek meg. A két, várandós anyuka a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetekkel volt kórházban, – írja a Blikk.hu.

Az SZTE tájékoztatása szerint a két kismamát műtüdőre kellett kapcsolni. Az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID-Intenzív Osztályra került.

Egy nap múlva az állapota instabillá vált, december 9-én Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével – a gyulai kórház kérésére – Gyulán egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták a fiatal édesanyát. Ezután Szegedre vitték őt, ahol 25 napig kapott műtüdő kezelést.

Hirdetés

A kórházba kerülése 37. napján további kezelésre Békéscsabára vitték, majd február elsején már boldogan hívta a megmentőjét, Babik doktort, hogy végre hazamehetett három gyermekéhez és férjéhez. Az édesanya ekkor ölelhette magához először a kisbabáját.

Ugyanebben az időszakban egy másik kismama január 3-án szintúgy császármetszéssel hozta világra a kisbabáját a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán. Az állapota miatt rögtön a helyi COVID-Intenzív Osztályra került, lélegeztetni kellett.

Január 4-én értesítették erről Babik doktort, aki ugyanazzal az eljárással, mint a másik kismamát, ezt az anyukát is műtüdőre kötötte. Ezt az anyukát is a szegedi klinikára vitték, ahonnan 28 nap kezelés után távozhatott a kecskeméti kórházba.

Hirdetés

Prof. Dr. Babik Barna az SZTE közleménye szerint kiemelte: a szakmai kihívás és siker mellett neki és munkatársainak egyszerre volt felemelő és lelkileg megterhelő, hogy a pácienseik kismamák voltak, és közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, mind a ketten a harmadik gyermeküknek adtak életet, akiket hosszú hetekig meg sem ismerhettek.

„A megyei kórházak kollégáit dicséri, hogy az anyák állapotát a rendelkezésre álló eszközeikkel fenntartották, és időben jelezték, hogy tovább kell lépni. Örömhír, hogy az újszülöttek mindkettőjük esetében egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott. Ám az édesanyák életének és egészségének megmentésére irányuló speciális szakmai munka más szempontból is fontos elemét képezi a történeteknek. A kezelésekkel ugyanis az SZTE SZAKK regionális szerepét is növelni tudtuk, hiszen Békéscsaba, Gyula és Kecskemét mellett korábban kiskunhalasi esetünk is volt, és jelenleg is kezelünk egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget, akinek átvétele a Csongrád-Csanád megyei kórházból történt” – fogalmazott Prof. Dr. Babik Barna.

Hirdetés
Hirdetés