Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

Ebolához hasonló vírusra bukkantak Angliában

Hirdetés

A Lassa-lázat főként egerek és patkányok terjesztik, a megfertőződéshez elég a vizeletükkel vagy az ürülékükkel szennyezett élelmiszerrel, tárggyal érintkezni.

Az angol egészségügyi hatóságok két olyan esetet is találtak, akik – az ebolához hasonlóan – a vérzéses láz kategóriájába tartozó Lassa-lázzal fertőződtek, illetve egy harmadik fertőzésgyanús esetük is van – írja a Daily Mail cikke nyomán a Portfolio.

A három eset egy családhoz tartozik, akik nemrég tértek vissza Nyugat-Afrikából, ám így is rendkívül ritka, hogy Angliában ilyen esetre bukkannának. Eddig összesen 11 fertőzést regisztráltak, legutóbb 2009-ben. A Lassa-lázat főként egerek és patkányok terjesztik, a megfertőződéshez elég a vizeletükkel vagy az ürülékükkel szennyezett élelmiszerrel, tárggyal érintkezni. A WHO adatai szerint a fertőzöttek 80%-a tünetmentesen átvészeli a betegséget, amit azért is nehéz észrevenni, mert a tünetek (ha megjelennek) a fertőzés után 7-21 nappal jelentkeznek.

Hirdetés

A tünetet észlelők mintegy negyedénél átmeneti süketség jelentkezik, ami esetleg vissza is térhet, de a tünetek közé tartozik a fejfájás, torokfájás és hányás, illetve a száj- és orrvérzés, valamint nőknél a vagina vérzése. A Lassa-láz halálozási rátája 1%-os és a nevét a nigériai Lassa városáról kapta, ugyanis először ott azonosították 1969-ben. A fertőzés ellen nincs vakcina, így a tünetes betegeket vírusellenes szerekkel, olykor vérnyomáscsökkentőkkel és oxigénnel kezelik.

Fontos tudnivaló, hogy emberek között nehezen terjed a Lassa-láz, és az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége hangsúlyozza is, hogy nem találtak embereket, akik a szoros kontaktus miatt elkapták volna a kettő plusz egy gyanús esettől a betegséget. Így a Lassa-lázzal kapcsolatban a brit lakosságot érintő általános kockázat nagyon alacsony.

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés
Hirdetés