Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Medvegyev az Északi Áramlat 2 leállításáról: a szép új világban az európaiak kétszer annyit fognak fizetni a gázért

Hirdetés

Éles reakciót küldött Dimitrij Medvegyev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese a Twitteren arra a német kancellár által röviddel ezelőtt tett bejelentésre, hogy leállítják az Északi Áramlat 2 németországi engedélyezését az oroszellenes szankciók jegyében.

Medvegyev durva további gázár-emelkedést vázolt, ugyanis úgy fogalmazott a döntést kommentálva:

Nos, üdv a szép új világban, amelyben az európaiak nagyon hamar 2 ezer eurót fognak fizetni ezer köbméter gázért.

Hirdetés

Hirdetés

Jelenleg a holland TTF gáztőzsdén a márciusi lejáratra 80 euró körül jár egy megawattórára a jegyzés (8%-os emelkedés után).

Medvegyev „előrejelzése” több mint duplázódó árakat jelent, ugyanis 190 euró/MWh-s jegyzés felelne meg az emlegetetett 2 ezer euró/1000m3-es árszintnek.

Hirdetés

Tavaly karácsony előtt egyébként három főbb ok miatt (fokozott gázigény, kedvezőtlen időjárás, illetve elkezdték visszafogni az oroszok a gázszállítást, így a Jamál-Európa vezetéken azóta visszafelé folyik a gáz keleti irányba a német-lengyel mérési ponton) már nagyjából eddig, 186 euró/MWh-ig száguldott a gáz ára a tőzsdén, ami természetesen új történelmi csúcsot jelentett.

Medvegyev most azt vázolta, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezésének leállításával elmaradó plusz orosz szállítási kapacitás, illetve az egyéb európai importlehetőségek korlátozott volta, továbbá áprilistól az intenzív betárolási igény majd megint erre az extrém árszintre fogja feltornászni a gáz árát (akár tartósan is).

Mindez óriási kihívásokat jelentene egész Európa-szerte az ipari fogyasztóknak, de a háztartásoknak és az államháztartásoknak is, hiszen egy ilyen árszint tartós elviselése rengeteg forrást emésztene fel, írja a Portfolió.

Hirdetés

Hirdetés