Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Megvan, mi Putyin célja, legalábbis az ukrán hadvezetés szerint

Hirdetés

Az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége késő este operatív információkat osztott meg az országa elleni támadás aktuális történéseiről. Ebből az is kiderül, az ukrán hadvezetés számára „világossá vált”, mi Putyin elnök célja a háborúval.

A tájékoztatás aszerint Oroszország továbbra is folytatja a támadást Ukrajna ellen. Jelenleg 60 zászlóaljnyi orosz haderő harcol Ukrajna területén. Az oroszok fő csapásiránya a Szlobozanszkij, Szeverszkij és Tavrija körzetekre összpontosítja (lásd lenti térképünk)

Hirdetés

Közben Fehéroroszország engedélyével – amelyet az oroszok „testvéri népének” nevez a tájékoztatás – Ukrajna északi határán hajt végre demonstratív akciókat, Szu-25-ös harci repülőkkel, melyek a Luninec-i reptérről szállnak fel.

Az ukrán hadvezetés úgy véli, az orosz megszállók „alattomos terve már világos”: a hadművelet célja az ukrán hadsereg blokkolása annak érdekében, hogy közben széles szárazföldi folyosót hozhassanak létre a Krím-félsziget felé. A céljuk eléréséhez taktikai támadást is végrehajtottak a Hostomel repülőtéren (ez Kijevtől északra van), ahol 200 orosz katona ért földet. (Megjegyzés: az ukrán hadvezetés azt sejti, hogy az orosz haderő gyakorlatilag kettévágná Ukrajnát, hogy szárazföldi felvonulási területet nyerjenek a Krím felé.)

Az ukrán hadvezetés úgy véli, Szétvágná Ukrajnát az orosz hadsereg, hogy szárazföldi korridort alakítsanak ki a Krím felé. Az ukrán hadvezetés úgy véli, Szétvágná Ukrajnát az orosz hadsereg, hogy szárazföldi korridort alakítsanak ki a Krím felé.

Hirdetés

Az ukrán hadvezetés szerint a másik célja az orosz támadásnak, hogy helyrehozhatatlan károkat okozzanak a polgári infrastruktúrában, ezeket ugyanis folyamatosan érik a rakétacsapások.

Harcok zajlanak Herszon közelében (ez egy város délen, a Krímnél, Odesszától nem túl messze), az ellenség keletről próbálja megkerülni a várost, és Mikolajiv irányába folytatná az előrenyomulást. Két rakétacsapát mértek Bujalik városára (Ez a város is Odessa közelében, a Fekete-tenger északi partvidékén fekszik, Ukrajna déli részén.)

Az ukrán hadsereg továbbra is folytat védekező hadmozdulatokat, északon gépesített és harckocsizó egységek harcolnak Honvédcsoport továbbra is folytat védelmi műveletet a fegyveres agresszió visszaszorítására. Gépesített és harckocsizó egységek védekeznek északon Peremoha közelében, a határ mentén, illetve Csernyihiv külvárosában.

Hirdetés

Blikk nyomán

Hirdetés