Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Két brit, akik orvosként érkeztek Ukrajnába: „Ágyútölteléknek küldtek bennünket Kijevbe”

Hirdetés

Két brit, akik orvosként érkeztek Ukrajnába, arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg megtévesztette őket, és megpróbálták harcosként – „ágyútöltelékként” küldeni őket Kijev védelmére, – írja a The Telegraph.

Carl Welsh és Ollie Funnell abban a reményben hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy szakértelmüket a háborús övezetben sebesültek kezelésében tudják alkalmazni, de ehelyett azt mondták nekik, az ostromlott ukrajnai főváros védelmére küldik őket. Az ukrán határ lengyel oldalán szerdán a brit lapnak nyilatkozva mondták, alig akarták elhinni, hogy szerencsétlenségeik csak öt napig tartottak.

Mindkét férfi korábban felvette a kapcsolatot Ukrajna egyesült királyságbeli nagykövetségével és felajánlották a segítséget, miután látták Volodimir Zelenszkij külföldieknek szóló felhívását, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni harcra felállított „nemzetközi légióhoz”.

Hirdetés

Az ukrán illetékesekkel folytatott kommunikáció során biztosították őket arról, hogy orvosként, és nem harcosként segítik az ukránokat.

Mindez megváltozott, amikor szombaton átlépték a határt, és a Nemzetközi Béke- és Biztonsági Központban, a nyugati zsoldosok által használt katonai bázison, Lviv közelében kötöttek ki.

„A nemzetközi légióhoz való csatlakozáskor az ukránok el akarták venni az útleveleinket, és alá akartak íratni velük egy 1 évre szóló szerződést, majd két nap kiképzés után Kijevben kellett volna lennünk” – mondta az 50 éves férfi Welsh, egykori lövész-orvos a walesi Rhondda-völgyből.

Hirdetés

17 éves pályafutása során katonai feladatokat látott el Boszniában, Koszovóban és Irakban.

Welsh és Fannell önkéntesek egy nagy csoportjába kerültek, volt köztük katonatiszt és jelentős számú, harci tapasztalattal nem rendelkező férfi.

„Halálvágy”

Hirdetés

„Fiúkról van szó, akiknek többnyire nincs katonai tapasztalata. Azt mondták nekik,  48 órás kiképzést kapnak, majd egyenesen a frontvonalba mennek. Ez mészárszék” – mondta Karl Welsh, aki otthagyta taxisofőri állását, hogy Ukrajnába utazzon.

A The Telegraph beszélgetőtársa hangsúlyozta: „egyik e-mailben sem figyelmeztették őket arra, hogy egy évre szerződést kell kötniük, és át kell adniuk az útlevelüket”.

„A meggyilkolt emberek hozzátartozói továbbra is azt hiszik, hogy szeretteik itt biztonságban vannak, mivel nem töltettek ki kérdőíveket a hozzátartozóik adatairól” – mondta Welsh.

Hirdetés

„Még fegyverük sem volt a táborban, amivel gyakorlatozhattunk volna” – összegezte.

Funnell tanár, aki eredetileg Eastbourne-ből, Kelet-Sussexből származott, egyike volt azoknak a katonai tapasztalatokkal nem rendelkező férfiaknak, akik úgy döntöttek, hogy Ukrajnába mennek. 2014-ig mentősként dolgozott, majd a helyi Ratton School tanára lett. Az iskola vezetőségének jóváhagyásával távozott, és még egy adománygyűjtő oldalt is létrehozott, hogy fedezze az általa humanitárius utazásnak elképzelt misszió költségeit.

„Kijevet körülvették az oroszok, ágyútölteléknek küldtek minket” – mondta Fannell.

Hirdetés

A két brit szerencséjére az egyik társuk, a Francia Idegenlégió egykori magas rangú tisztje közbelépett, és azt mondta a csoportnak: „Kijevbe érkezésük után néhány napon belül kilencvenöt százalékotok meg fog halni. Menjetek vissza!”

A bázist, ahol kiképzést kellett volna kapniuk az orosz fegyveres erők légicsapása érte azt . Az orosz védelmi minisztérium szerint 180 zsoldost számoltak fel.

Figyelmeztetés a brit önkénteseknek

Richard Quellin-Roberts, a hadsereg korábbi kapitánya, akinek a Mitmark nevű cége látja el a biztonságot és a logisztikát a lengyel-ukrán határon a lap kérdésére reagálva elmondta, aggódik az Ukrajnába tartó britek száma miatt.

„Arra buzdítom a brit veteránokat és nem veteránokat, mielőtt Ukrajnába utaznak, komolyan fontolják meg, mert ezzel kompromittálják saját magukat, az ukránokat és a brit kormányt” – mondta.

Funnell hasonló felhívást fogalmazott meg: „Ne tedd ezt, a végén egyszerűen behívnak és a frontvonalba küldenek, tudván, hogy nincs katonai tapasztalatod – ez egy öngyilkos küldetés.”

Forrás: Rusvesna – A fotó angol önkénteseket ábrázoló illusztráció.

Hirdetés