Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orosz kézen Mariupol?

Hirdetés

Teljesen ki kell üríteni Mariupolt – mondta Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere, aki szerint a valaha 400.000-es városban még mindig maradt 160.000 civil. Mint elmondta, a város „a megszállók kezén van”, így nem igazán világos, hogy valójában hogyan is képzeli el a kimenekítést.

Véleményünk szerint a valós helyzet az, hogy még mindig vannak harcok, de már nyilvánvaló, hogy az oroszok felőrölik az ellenük felsorakozott erőket. Ha pedig nem így van, és az orosz erők totálisan átvették a várost, akkor a lakosság kimenekítésének csakis egy oka lehet, méghozzá az, hogy az ukrán vezetés ellencsapást tervez.

Ennek realitása csekély, mert az ugyan igaz, hogy az orosz csapatok jószerivel megálltak, és egyes helyeken területet is vesztettek (ukrán beszámolók szerint), ugyanakkor erejüket láthatóan a Donbász térségére és az Azovmelléki-hátságra (Donecki területet és a Zaporizzsjai terület) koncentrálja.

Hirdetés

Ezzel együtt meg kell jegyzeni, hogy a város nem feltétlenül élhető, hiszen – szintén a polgármester elmondása szerint – az épületek 90%-a megrongálódott, 60%-ot közvetlen találat érte, 40% pedig egyenesen megsemmisült.

Hogyan tovább? Mindenekelőtt valamilyen normálishoz közelítő helyzetet kell teremteni a városban, és szabaddá tenni a lakosság mozgását. Persze ehhez a szórványosan biztosan előforduló harcoknak is véget kell vetni.

Számunkra az a nagy kérdés, hogy nem lehetett volna inkább feladni a várost, amikor még nem volt ennyire komoly a kár, és a harcok nem követeltek ennyi emberéletet? Mert az el kell mondanunk, hogy a város elfoglalása nem volt kérdés számunkra korábban sem, csak az nem volt látható, hogy ez mennyi időt, és mennyi áldozatot jelent…

Hirdetés

Ezzel nem szeretnénk megkérdőjelezni Ukrajna önvédelemhez való jogát, de abban, hogy itt tart most a város az ukrán vezetés véleményünk szerint nem racionális döntése is közrejátszott. Persze igaz, ami igaz; ha nincs támadás, nincs ez az egész, de ott meg az okok elég messzire vezetnek.

Forrás: Itthonrolhaza.hu

Hirdetés
Hirdetés