Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Brüsszel bejelentette offenzíváját hazánk ellen: már idén visszatartanák a pénzeket!

Hirdetés

Ami tegnap még csak sajtóhír volt, mára hivatalos megerősítést nyert: az Európai Unió frontális támadást indít Magyarország ellen és megindítja a jogállamisági mechanizmust. Korábban szó volt arról, hogy Lengyelországot is berántják hazánk mellé, de ők most valamiért kimaradtak. A Fidesz szerint Magyarországot ezzel az eljárással valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni.

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke szerda délelőtt hivatalosan is megerősítette, hogy a testület megindítja Magyarország ellen az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, melynek keretében elvonnának bizonyos uniós forrásokat országunk elől. Állítása szerint az intézkedést azért hozták meg, hogy így “védjék meg az uniós pénzeket”. A politikus problémás területnek nevezte a hazai közbeszerzéseket, az európai költségvetések végrehajtását, szerinte hazánkban nincs transzparencia, meg akarják előzni a csalásokat és a korrupciót.

A probléma több mint tíz éve létezik, a magyar kormány eddig nem adott megnyugtató megoldást az ügyben, úgyhogy az Európai Bizottságnak kell, mivel a rendelkezésére áll a megfelelő eszköz – mondta Szkínász az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésén.

Hirdetés

Az Eurológus blog megjegyzi, hogy az eljárás 5-9 hónapot vehet igénybe, amelynek végén a tagállamok tanácsa elfogadja az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyi intézkedésekről, ezeknek a jogsértésekkel arányban kell állniuk. A tagállamok csak minősített többséggel térhetnek el az Európai Bizottság előterjesztéséről. Fontos szabály, hogy a végső felhasználók érdekeit védeni kell, vagyis a forrásokat el kell hozzájuk juttatni. Ez azonban már nem Brüsszel dolga, hanem a tagállamnak saját költségvetésből kell ezt fedeznie.

Politikai támadás hazánk ellen

Mint ismert, már Jean-Claude Juncker, az EB korábbi elnöke is megpróbálta keresztül vinni Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust, ám akkor sem az Európai Parlament, sem a tagállamok nem támogatták ezt. Aztán lassan két éve ismét szóba került téma, amit élesen kritizált a magyar és a lengyel kormány, Budapest és Varsó az uniós költségvetések vétójával fenyegetett, amennyiben a mechanizmust elfogadják. Végül úgy sikerült a vétófenyegetést elhárítani, hogy a tagállamok vállalták: ha valamelyik kormány vitatja a jogszabály helyességét, akkor az Európai Bíróságnál támadhatja meg. Erre egyébként ettől függetlenül is joga van bármelyik tagállamnak. Sikerült azt is keresztülvinni, hogy a bíróság ítéletéig a bizottság nem élesíti a mechanizmust. A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja korábbi közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldal háborús helyzetben is csak a politikai zsarolással foglalkozik. Kijelentették: a baloldali politikusok ahelyett, hogy minden eszközzel Lengyelország és Magyarország küzdelmét támogatnák az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában, ezeket az országokat politikai okok miatt továbbra is uniós forrásaik zárolásával fenyegetik. Szerintük hónapok óta tartó politikai bosszúhadjárat újabb állomása a mostani, baloldali képviselők által támogatott állásfoglalás. Magyarországot ezzel is valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni.

Hirdetés

Forrás: Eurológus, PS

Hirdetés