Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

ÉrdekességekTudomány

A kokainról sokan tudják, hogy káros hatással van a szívre… De vajon miért?

Hirdetés

A kokainról sokan tudják, hogy káros hatással van a szívre. De vajon miért?

A kokain egy erős stimuláns (pörgetőszer), ami többféleképpen is befolyásolja a szív működését rövid és hosszú távon is.

Először is, a szív gyorsabban ver a kokain hatása alatt, valósággal zakatol. Nő a vérnyomás is. Ez a fokozott működés nagyobb energiát, több oxigént igényel a szervezettől.

Hirdetés

Másodszor, és ez a pech, a kokain hatására a szív kevesebb energiát kap. A kokain ugyanis összehúzza az ereket, kevesebb oxigént kerül a szívbe.

Harmadszor, a kokain fogyasztása hat a szív nátrium- és kálium háztartására is, valószínűleg ez felelős a szívritmus szabálytalanságáért egyes fogyasztóknál.

Magyarul: a kokain hatására a szíved ezerrel dolgozik, de közben kevesebb energiát kap: ez bizony nagyon megterhelő és stresszes élmény neki.

Hirdetés

Ha ráadásul még egyéb cuccokat is rátolsz, mint például az alkohol, akkor a hatások összeadódhatnak és komplikálhatják a helyzetet. Az alkohol és kokain a szervezetben kokaetilénné alakul, ami durvább hatásokkal jár, mint a két szer külön.

Ha valaki rendszeresen kokainozik, ráadásul teszi ezt egyéb dolgokkal kombóban, esetleg egy stresszes, egészségtelen életmóddal megspékelve, akkor bizony nagyobb eséllyel alakul ki nála szív- és érrendszeri betegség. Ráadásul a kokainfogyasztás nehezíti és korlátozza a kezelési lehetőségeket is. Így nagyobb eséllyel fog fiatalon meghalni.

Ha nem tudod csökkenteni a fogyasztásod, vagy ha nem tudsz leállni, akkor nem szégyen segítséget kérni. Minden ember értékes és méltó rá.

Hirdetés

Forrás: Drogriporter

Hirdetés