Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az ukrán kormány hazudott bekerített csapatainak

Hirdetés

„Fájdalmas” volt a csapatoknak, amikor rájöttek, hogy halálra ítélték őket, de „mindenki elfogadta, így én is” – tette hozzá Baranyuk.

Az elfogott tiszt azt mondja, hogy a menekülés mellett döntött, miután rájött, hogy a megígért segítség nem érkezik meg.

Ukrajna közölte az orosz erők által Mariupolban ostromlott csapatokkal, hogy úton van a segítség, miközben nem tett tényleges kísérletet a város blokádjának megszüntetésére – mondta az ország 36. haditengerészeti gyalogdandárjának parancsnoka az RT-nek.

Hirdetés

Vlagyimir Baranyuk ezredes és egysége a délkelet-ukrajnai stratégiai kikötőváros, Mariupol északi külvárosának őrzését kapta az országban folyó orosz katonai művelet közepette.

Még Ukrajna Hőse kitüntetést is megkapta „bátorságáért és hatékony fellépéséért az ellenséges támadások visszaverésében”, Kijev pedig kijelentette, hogy az ezredes és Mariupol többi védője soha nem adja meg magát.

De ahogy az orosz erők egyre nagyobb területeket hódítottak meg, Baranyuk végül békésen megadta magát, miután elfogták egy sikertelen menekülési kísérlet során.

Hirdetés

Mariupoltól néhány kilométerre északra számos emberével együtt a mezőkön bujkálva fogták el.

A tengerészgyalogosok parancsnoka szerint az ukrán kormány hazudott neki és csapatainak, hogy harcban tartsa őket.

“Kijev azt mondta, hogy tartsunk ki, [mondta], hogy jönnek az egységek, amelyek feloldják a blokádot, hamarosan itt lesznek” – mondta Baranyuk az RT-nek.

Hirdetés

Az ígéret annak ellenére hangzott el, hogy Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, Alekszej Aresztovics interjúkban nyíltan elismerte, hogy Kijev „nem tudja megmenteni” haderejét Mariupolban.

„Bizonyos segítséget ígértek nekünk. Ez a segítség természetesen nem érkezett meg. És ez arra késztetett minket, hogy kijöjjünk” – magyarázta az ezredes a menekülési döntését.

„Fájdalmas” volt a csapatoknak, amikor rájöttek, hogy halálra ítélték őket, de „mindenki elfogadta, így én is” – tette hozzá Baranyuk.

Hirdetés

Mariupolban zajlottak a legsúlyosabb harcok az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus idején.

A hatalmas pusztítást elszenvedett várost mára szinte teljes egészében az orosz erők irányítják, az Azovstali acélgyár pedig az ukrán ellenállás utolsó pontja maradt.

A hírhedt Azov-zászlóalj kijevi katonái és nacionalista harcosai, akik ott rekednek, számos lehetőséget kapott Oroszországtól a fegyverletételre, de mindegyiket elutasították.

Hirdetés

Moszkva közölte, hogy az üzemben tartózkodók meg akarják adni magukat, de nem tudják megtenni, mert Kijev vonakodik kiadni a megfelelő parancsot.

Oroszország megtámadta szomszédos államát, miután Ukrajna nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és a luganszki donbászi köztársaságot.

A németek és franciák által közvetített Minszki Jegyzőkönyv célja, hogy a szakadár régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül.

A Kreml azóta azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik a NATO-hoz.

Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen provokálatlan volt, és tagadja azokat az állításokat, amelyek a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezték volna.

Forrás: Magyar Tudat

Hirdetés