Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Ukrajna az olajvezetékek elzárásával fenyegette meg Magyarországot

Hirdetés

Milyen szép kőolajvezeték, kár lenne, ha valami történne vele – nagyjából ezt üzenték Kijevből a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban. Hiába, az ukrán vezetés aztán igazán tudja, hogyan mutassa ki háláját a magyar segítségért.

Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték  – üzente az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes. Olena Zerkal ukrán energiaügyi miniszter tanácsadóját, korábbi külügyminiszter-helyettest idézi az Ukrinform, aki egy ülésen úgy fogalmazott: Magyarországnak egyre „nő az étvágya” az uniós pénzek iránt, ezen felül pedig bármit követelhetnek az Európai Uniótól, utalva az orosz olaj embargóját érintő magyar vétóra.

A vezeték első magyarországi szakasza, a Szlovákiából érkező 148 kilométer hosszú és 400 milliméter átmérőjű Barátság I. 1962-re készült el. Párját, az Ukrajnából érkező 600 milliméteres átmérőjű Barátság II-t 1972-re készítették el.

Hirdetés

Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért – idézte Zerkalt a Mandiner.

Forrás: Mandiner – PS; Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hirdetés

Hirdetés