Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bűnösnek vallották magukat az elfogott brit zsoldosok a DNR bíróságán

Hirdetés

A brit és marokkói zsoldosok, Pinner, Aslin és Brahim bűnösnek vallották magukat a DPR bíróságán

Sean Pinner brit zsoldos a Donyecki Népköztársaság (DPR) bíróságán bűnösnek vallotta magát a hatalom erőszakos megszerzését célzó cselekményekben – írja a RIA Novosztyi a Telegram csatornán.

Hirdetés

Emellett egy másik brit Aiden Aslin, valamint egy marokkói állampolgár, Saadoun Brahim elismerték bűnösségüket. Ellenük a DPR Büntető Törvénykönyvének 232. cikke alapján indítottak eljárást „Tiképzés terrorista tevékenységek végrehajtása céljából”. Az e cikk szerinti bűncselekmények 15-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

A köztársasági ügyészség ugyanakkor arról számolt be, hogy a vádak összessége alapján mindhármukra halálbüntetés várhat.

Korábban az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt mondta , Londonnak intézkedéseket kell tennie annak megakadályozására, hogy brit állampolgárok vegyenek részt az ukrajnai ellenségeskedésben.

Hirdetés

Június 6-án Sean Pinner és másik brit zsoldos, Andrew Hill ellen vádat emeltek egy büntetőügyben. A köztársaság vezetője, Denis Pushilin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeknek a zsoldosoknak a tárgyalása nem része egy katonai törvényszéknek.

Sean Pinner egy másik brittel, Aiden Aslinnal együtt megadta magát Mariupolban . Szíriában szereztek harci tapasztalatot, miközben nem tartoztak a brit hadsereghez. Arra kérték Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy segítsen kicserélni őket Viktor Medvedcsukra , akit Ukrajnában őrizetbe vettek . Több tucat elfogott zsoldos várja a bírósági tárgyalását. Nem jók a kilátásaik. Az átaluk elkövetett cselekménye súlya és helyszíne dönti el, hogy katonai vagy DNR bíróság elé kell álniuk. A konfiktus elején kijelentették már, hogy a zsoldosok nem számítanak katonának.

Forrás: IH

Hirdetés
Hirdetés