Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: Semmi sem lesz úgy, mint régen

Hirdetés

Száz perc késés után a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (PMEF) mondott beszédet az orosz elnök.

A kibertámadás miatt csúszott beszédében Putyin úgy fogalmazott a BBC tudósítása szerint: az Egyesült Államok még mindig „nem akarja észrevenni, hogy vannak más erőközpontok a világban.

A nyugati államok még mindig az előző évszázad szerint gondolkodnak, és gyarmatokként kezelnek más országokat”

– mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy azokat a nemzeteket, amelyek nem felelnek meg a nyugati országok ízlésvilágának, „elkülönítik, vagy eltörlik”.

Hirdetés

Szankciók

Putyin szerint az Oroszország ellen bevetett szankciók ostobák és átgondolatlanok voltak – a nyugat szempontjából. Úgy fogalmazott: a „nyugati államok kudarcok vallottak abban, hogy megtörjék Moszkvát”.

A kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve az Oroszország ellen folytatott gazdasági blitzkrieg”

– fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a szankciók inkább azokat az országokat érintette negatívan, amelyek meghozták azokat.

Hirdetés

Kifejtette: az Európai Unió 400 milliárd dollár gazdasági veszteséget szenvedett el az oroszellenes szankciók következtében. „Az EU végleg felőrölte saját gazdasági szuverenitását. Idegen zenére táncol” – mondta Putyin. Az orosz elnök szerint a szankciókkal Európa csak tovább súlyosbítja az inflációt, ezáltal pedig az európai polgárok érdekeit „háttérbe szorítják” a nyugati vezetők.

Az ukrajnai helyzet

Putyin beszédében kitért arra: nehéz volt az a döntés, hogy Oroszország úgynevezett „különleges katonai műveletet” indítson, de, mint fogalmazott, „ezt ránk kényszerítették.” Putyin szerint a művelettel a donbaszi oroszokat akarták megvédeni, mivel szerinte „népirtás fenyegette őket”. 

Hirdetés

Elmondta: a búzaexportra hatással van az ukrajnai helyzet, hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország akármikor tudja növelni gabonaexportját. „Ukrajna aknátlanítsa a fekete-tengeri kikötőket és az orosz fél kész átengedni a polgári szállítmányokat” – állt elő a javaslattal ismét Putyin.

Szerinte a Nyugat csak hídfőállást akar kiépíteni Ukrajnában, hogy a NATO révén szorítsa hátrébb Oroszországot. „A hadművelet minden célját elérjük” – mondta az ukrajnai katonai akcióról Putyin.

Nyitottság, együttműködés

Hirdetés

Putyin szerint Oroszország képes a globális versenyben helyt állni, új partnereket talál, miután a Nyugat elzárkózik. Elmondta ugyanakkor: bízik abban, hogy Oroszország továbbra is együtt tud működni nyugati vállalatokkal, és abban is, hogy a gázszállítás új útvonalakon ismét megindulhat. Nyitást, kevesebb bürokráciát ígért Putyin, megkönnyítendő a vállalkozások működését.

Az orosz elnök elmondta azt is: Oroszország mindenkivel együtt fog működni, „aki erre nyitott”.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés