Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szeverdonyeck hamarosan orosz kézen

Hirdetés

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei területi kormányzó arról tájékoztat Telegram bejegyzésében, hogy a város 70%-át ellenőrzése alatt tartják az orosz erők. A „szomszédvár” Liszicsanszk a Donyec túlpartján igen közel van, és a hírek szerint az egyik hidat már korábban elfoglalták az orosz erők.

A két településnek, és a hozzájuk tartozó településeknek igen nagy jelentősége van, ugyanis nagy vegyipari központnak tekinthető a térség. Szeverdonyeck kifejezetten ennek az iparágnak köszönheti létét, ugyanis az 1934-es alapítása összefügg a Liszicsanszki Vegyipari Kombinát építésével. Az akkor Liszicsanszkhoz tartozó területen ekkor jelentek meg az építőmunkások első barakkjai.

Ma Szeverdonyeck a térségi központ, ami mindegy 400.000 lakossal bír (békeidőben), és itt működik az AZOT nevű vegyipari cég, ami egy nitrogénmű, igen fontos mezőgazdasági alapanyag előállítója.

Hirdetés
Szeverdonyeck és Liszicsnaszk körül zárul a kör (2022-es orosz-ukrán háború (részlet a következő forrás alapján: Russo-Ukraine Conflict (2014-2021).svg by Rr016 / hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0)

Van egyfajta szimbolikus jelentősége is a város elfoglalásának, ugyanis 2014 után – amikor a szakadárok elfoglalták Luhanszkot – Szeverdonyeck lett Luhanszk terület közigazgatási központja, de ennél sokkal fontosabb lehet az oroszok számára, hogy a Donyec két partján fekvő város elfoglalása egyben azt is jelenti, hogy Luhansznk terület egészét ellenőrzésük alatt tartják.

Lehet, hogy van is egyfajta verseny, hiszen Luhanszk terület (oblaszty) lenne az első, amit teljes egészében uralmuk alatt tartanak az oroszok, de erre a Herszon területen is van esély, mert Ljubimivka környékén már szintén csak egy kis terület van ukrán kézen.

Továbbra sem tudunk elszakadni a gondolattól, hogy az orosz vezetés elsődleges célja nem Ukrajna teljes egészének elfoglalása, hanem a nyersanyagban gazdag, jó termőfölddel és jó iparral rendelkező területek elfoglalása. Nem mellesleg egyébként az oroszok aránya éppen ezeken a területeken a legmagasabb!

Hirdetés

Így néz ki most a háború egyik legfontosabb helyszínén a harctéri helyzet.

Forrás: ItthonrolHaza

Hirdetés
Hirdetés