Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Amerikának nem büdös az orosz műtrágya

Hirdetés

Egy Oroszországból származó folyékony műtrágyát szállító tartályhajó érkezik az Egyesült Államokba – számolt be róla a Reuters. Az ukrajnai háború miatt az Egyesült Államokban és a fejlett világ nagy részében is hiány van a műtrágyából. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán csak annyit mondott: Az Egyesült Államok soha nem szankcionált Oroszországból származó élelmiszer- vagy mezőgazdasági árukat.

A Johnny Ranger nevű, libériai zászló alatt közlekedő tartályhajó 39 ezer tonna műtrágyát szállít Oroszországból az élelmiszerhiánytól tartó Egyesült Államokba – írta a Reuters. Mint kiderült, a hajó a múlt hónapban vette fel a szállítmányt Szentpéterváron, és New Orleansba tart.

Érdekességként merül fel, hogy az eladóra és a vevőre vonatkozó részletek nem álltak rendelkezésre a tankerhajóval kapcsolatban, és az amerikai pénzügyminisztérium, illetve az amerikai vám- és határvédelmi hivatal sem kívánt nyilatkozni a szállítmányról.

Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán csak annyit mondott: Az Egyesült Államok soha nem szankcionált Oroszországból származó élelmiszer- vagy mezőgazdasági árukat.

Az orosz kormánnyal ellentétben nekünk nem érdekünk az élelmiszerek fegyverként való felhasználása, és hogy humanitárius válságokat idézzünk elő a kiszolgáltatott lakosság kárára – jelentette ki.

Hozzátette: A nem élelmiszerekre vonatkozó szankciók addig maradnak érvényben, amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök le nem állítja az ukrajnai háborút.

Hirdetés

Egyébként az Egyesült Államok a héten vonta vissza az Oroszorszából származó műtrágyákra kivetett súlyos vámokat, hogy a hiányt és az áremelkedést enyhítse.

Forrás: Híradó

Hirdetés
Hirdetés