Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orosz Biztonsági Tanács: Japán vissza akarja venni a Kuril-szigeteket

Hirdetés

Japán „revansiszta” terveket dédelget, és az Egyesült Államok és szövetségeseinek támogatásával vissza akarja venni a Kuril-szigeteket – ezt mondta Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára a TASZSZ szerint.


Fotó: Tatyana Yashukova/TASZSZ

Patrusev arról beszélt egy keddi találkozón, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei növelik a jelenlétüket Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, valamint a sarkköri területeket, és ezzel Japán „revansiszta” célkitűzéseit éltetik a Kuril-szigetek elfoglalásával kapcsolatban.

Hirdetés

A Kuril-szigetek a második világháború óta a Szovjetunióhoz, majd Oroszországhoz tartozott ugyan, de a négy legdélebbi szigetre vonatkozóan Japánnak is területi követelései vannak. Emiatt hivatalosan mind a mai napig nem írták alá a második világháborút lezáró békeszerződést.

1956-ban aláírtak ugyan egy megállapodást a Szovjetunióval a hadiállapot beszüntetéséről, de a szigetek kérdését azóta sem sikerült rendezni. Nem mellékes az sem, hogy a szigeteken a becslések szerint körülbelül 2000 tonnányi arany, 10 ezer tonna ezüst és jelentős mennyiségű földgáz és kőolaj található.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés