Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Putyin letérdeltetné egész Európát: a cseppfolyósított földgázért is rubelben kellene fizetni

Hirdetés

Elszálltak az európai gázárak, miután a Gazprom bejelentette, a cseppfolyósított földgáz értékesítésére is kiterjesztenék a rubelben való elszámolást.

A cseppfolyósított földgáz értékesítésére nem vonatkozik a rubelben való elszámolás, de az erre való kiterjesztést is meg kell fontolni – jelentette ki hétfőn az Állami Dumában tartott beszédében a Gazprom főosztályvezető-helyettese az orosz Interfax tudósítása szerint.

A Portfolio szerint, ha a „rubelben fizetésre” áttérésre valamely európai LNG-vevő nem hajlandó, ürügyet lehet kreálni arra, hogy felé leálljon az orosz LNG-export, ahogy azt az elmúlt hónapokban láthattuk a vezetékes gázszállítás esetén például a bolgároknál és a lengyeleknél.

Hirdetés

Amint a Gazprom illetékesének kijelentése, az egekbe szökött a gázár.

Az augusztusi határidős TTF gázár 10 százalékkal 160 euró/MWh-ra ugrott, a szeptemberi és októberi szállítás ára pedig hasonló mértékben 163-164 euró körülre ugrott.

Mint ismeretes, tavaly mindenféle háború nélkül valamint jóval alacsonyabb gázárak mellett Oroszország csupán a vezetékes gázértékesítésből is 55,5 milliárd dollárnyi bevételt ért el, míg LNG-exportból pedig 7,3 milliárd eurót, de idén mindkét összeg sokkal magasabb lehet a gázárak elszállása miatt még akkor is, ha az Európába irányuló vezetékes gázszállítást nyomásgyakorlás miatt jócskán visszafogta a Gazprom, az LNG-szállításokat pedig Ázsia felé próbálja felpörgetni Oroszország.

Hirdetés
Hirdetés