Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin üzent: ezek az országok a szövetségesei

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter július 28-án újságíróknak nyilatkozott és a csúcstalálkozót megelőzően megalakult Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) csatlakozni kívánó országok listáját hozta nyilvánosságra.

Korábban a nap folyamán vált ismertté, hogy Lavrov találkozott Wang Yi kínai külügyminiszterrel.

A diplomaták megvitatták az SCO tevékenységét és kilátásait, a szövetség modernizációját és tekintélyének növelését a nemzetközi színtéren. A miniszterek megvitatták Eurázsia fejlődését és a béke fenntartásának témáját is a térségben.

Hirdetés

Vlagyimir Norov üzbég külügyminiszter július 14-én közölte, hogy az összes SCO-vezető megerősítette részvételét. Hozzátette, hogy a találkozóra várják az SCO megfigyelő országainak és partnerszervezeteinek – ENSZ, FÁK, CSTO, EAEC és mások – vezetőit.

A következő SCO-csúcstalálkozóra szeptember 15-16-án kerül sor az üzbegisztáni Szamarkandban.

Jelenleg nyolc ország tagja az SCO-nak: az Indiai Köztársaság, a Kazah Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Kirgiz Köztársaság, a Pakisztáni Iszlám Köztársaság, az Orosz Föderáció, a Tádzsik Köztársaság és az Üzbég Köztársaság.

Hirdetés

A szervezet jelenleg is aktív párbeszédet folytat hat országgal: Örményország, Azerbajdzsán, a Kambodzsai Királyság, a Nepáli Demokratikus Szövetségi Köztársaság, Törökország és Srí Lanka.

Forrás: Origo.hu

 

Hirdetés
Hirdetés