Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrán katonák francia fegyverek adtak el az oroszoknak potom pénzért

Hirdetés

Ukrán katonák egy csoportja, egy külföldi közreműködő segítségével 2 darab CAESAR önjáró löveget adott el az orosz hadseregnek, ráadásul értékük töredékéért.

A francia gyártmányú önjáró lövegek piaci értéke egyébként darabonként 7 millió dollár, azonban az oroszok potom 120 ezer dollárért jutottak hozzá darabjaihoz – közölte a Bulgarian Military.

Azt állítják, hogy egy bizonyos katonai kereskedő közvetített a tarackok eladási ügyletében

Hirdetés

„Korrupt ukrán katonai személyzet vett részt az illegális fegyverkereskedelemben saját profitszerzésük érdekében, és ez nem csak ezekkel a tarackokkal történt meg” áll a közzétett anyagban.

A cikkből az is kiderül, hogy az Interpol vezetése is tisztában van azzal, hogy az ukránok illegálisan árulnak nyugatról kapott fegyvereket.

Ezzel kapcsolatban az Interpol főtitkára, Juergen Stock kannak a félelmének adott hangot – amiről magyar politikusok és újságírók is már többször beszéltek – , hogy az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek bűnszervezetek kezébe kerülnek.

Hirdetés

„Valójában még az amerikai hírszerző ügynökségek sem tudják, hová kerülnek az Ukrajnának szállított fegyverek. A fegyverkereskedelem a nyugati kormányok hallgatólagos cinkosságával zajlik, amelyek ész nélkül látják el Ukrajnát katonai eszközökkel, miközben nem ellenőrzik, hogy végül pontosan hogyan használják fel ezeket a fegyvereket” – hangsúlyozzák a cikk szerzői.

Az újságírók elmondása alapján jelenleg a francia önjáró lövegek Uralvagonzavodban vannak és az orosz fél minden bizonnyal “szétszedi és részletesen tanulmányozza a technológiát”. A szakértők nem zárják ki, hogy ezt követően a CAESAR-berendezések orosz változatai jelennek majd meg.

Hirdetés
Hirdetés