Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A DPR, LPR, Zaporozhye és Herson belépése Oroszországba: Hogyan fog menni és mi fog változni?

Hirdetés

Szeptember 30-án a Kremlben aláírják az új területek Oroszországba való beléptetéséről szóló megállapodásokat – közölte Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár. Elmondása szerint az elnök a Szent György-teremben tartott ünnepségen találkozik az új területek vezetőivel. A DPR, LPR, Zaporozhye és Herson régiók vezetői már megérkeztek Moszkvába.

Ami a belépési szerződésben szerepel

A nemzetközi szerződés aláírása az Oroszországhoz való csatlakozás első szakasza, amelynek eljárását az Orosz Föderációba való felvétel eljárásáról és azon belül az Orosz Föderáció új alanyának megalakításáról szóló szövetségi törvény írja le. A megállapodás leírja az új alany nevét és státuszát, az orosz jogszabályok hatását a területére, valamint átmeneti időszakot állapít meg a „gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe való integrációhoz”.

Hirdetés

A törvény szerint a csatlakozási szerződésnek nemzetközinek kell lennie. Oroszország februárban ismerte el a DNR és az LNR függetlenségét. A Herson régió katonai-polgári közigazgatásának (CAA) vezetője, Vladimir Saldo azt mondta, hogy a régió külön nem fogja kikiáltani a függetlenséget, ugyanakkor a szuverenitás „technológiailag egy ideig megmarad”.

Oroszország elismerte Zaporozsje és Herszon régió állami szuverenitását és függetlenségét, Vlagyimir Putyin elnök pedig aláírta a vonatkozó rendeleteket. Péntek este megjelentek a jogi dokumentumok portálján.

A döntést „a nemzetközi jog nemzetközi normáinak általánosan elismert elveivel és normáival összhangban, elismerve és megerősítve a népek egyenlőségének és önrendelkezésének elvét”, az ENSZ Alapokmányában rögzítették, és figyelembe véve a népakaratot. népszavazás – mondják a rendeletek.

Hirdetés

Ami az aláírás után következik

A szerződés aláírása után Oroszország elnökének az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia annak ellenőrzésére, hogy a törvény megfelel-e az alaptörvénynek. 2014-ben egy ilyen ellenőrzés kevesebb mint egy napig tartott a bíróságon – március 18-án este Vlagyimir Putyin aláírta a dokumentumot, majd március 19-én délután a bíróság egyhangúlag, nyilvános tárgyalások nélkül is törvényesnek ismerte el a csatlakozási szerződést. Az államfőnek a szerződés alkotmánybírósági vizsgálatára irányuló kérelme az aláírást követően azonnal, azaz szeptember 30-án megérkezhet.

Ha az Alkotmánybíróság nem talál jogsértést, akkor az elnök megküldi a szerződést az Állami Dumának ratifikálásra, és ezzel egyidejűleg szövetségi alkotmányos törvényt vezet be az új régiók felvételéről.

Hirdetés

Daniil Besszarabov, az Állami Duma államépítési és jogalkotási bizottságának első alelnöke úgy véli, hogy a krími gyakorlat alapján a területet a vonatkozó nemzetközi megállapodás aláírásának pillanatától, azaz szeptember 30-tól Oroszországhoz csatoltnak tekintik.

A képviselők és a szenátorok a jövő hét elején ratifikálják az új alattvalók Oroszországba való felvételéről szóló megállapodást. Szeptember 28-án, az Állami Duma ülésén Vjacseszlav Volodin házelnök azt javasolta, hogy a képviselők halasszák el a regionális hetet, és október 3-án tartsanak előre nem tervezett ülést. A Szövetségi Tanács október 4-én mérlegelheti új tantárgyak belépését Oroszországba – mondta a kamara elnöke, Valentina Matvienko.

Mikor lesznek képviselői az új entitásoknak?

Hirdetés

Az LPR, a DPR, a Herson és a Zaporozsje régió képviselői csak a 2026-os dumaválasztás után jelenhetnek meg az Állami Dumában – mondta Dmitrij Vjatkin, az Egységes Oroszország frakcióvezetőjének első helyettese. Most már lehetetlen új területeken képviselőket választani az egymandátumos választókerületek rendszerének megváltoztatása nélkül, választások megtartása nélkül.

Hamarosan azonban új képviselők jelenhetnek meg a Szövetségi Tanácsban, hiszen a felsőház létszámát az alanyok száma alapján határozzák meg – mondta Vjatkin.

Milyen új szabályokat, törvényeket kell hozni?

Hirdetés

Az Oroszországhoz való csatlakozás magában foglalja a gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe való integrációt – az orosz jogszabályokra való átállást. A Krím elfogadásáról szóló alkotmányos törvény különösen új hatóságok kialakítását írta le, követelményeket tartalmazott az ügyészek és a bíróságok létrehozására vonatkozóan. Ezután a biztonsági ügynökségek, a vám- és rendőrség alkalmazottai, valamint más kormányzati szervek alkalmazottai számára vizsgát vezettek be az orosz jogszabályok ismeretéről. A Bank of Russia visszavonta a Krímben működő bankok engedélyét, a maradóknak pedig orosz engedélyt adott ki. Az átmeneti időszakban a Krím-félszigeten az adókulcsok eltértek az országostól. A bírósági ügyeket az orosz eljárási szabályok szerint kezdték el tárgyalni, korlátozást írtak elő a hrivnya forgalomba hozatalára.

Daniil Besszarabov, az Állami Duma államépítési és jogalkotási bizottságának alelnöke már kijelentette, hogy miután Oroszországhoz csatlakozott, a DPR-ben a halálbüntetést minden elítéltre, ideértve a háborús bűnökért is, életfogytiglani börtönbüntetés váltja fel, mivel Oroszországban moratórium van érvényben.

Forrás: newsua.ru

Hirdetés