Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Senki sem számított erre: most dőlhet el a háború sorsa

Hirdetés

Szergej Szurovkin tábornok, akit nemrég a különleges katonai hadművelet élére nevezett ki Vlagyimir Putyin, a napokban arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet a fronton „nagyon nehéz”. Az orosz sajtó értesülései szerint az ukránok Herszonnál gyülekeznek, nagyjából 10 ezer katonát csoportosíthattak oda, akik tüzérségi támogatás mellett drónokat is használnak az orosz lőszerraktárak és utánpótlásvonalak megsemmisítésére. A következő napokban eldőlhet a déli front sorsa, de úgy tűnik, az oroszok harc nélkül nem adják fel a kulcsfontosságú várost.

Herszonban megkezdték a civil lakosság kitelepítését a Dnyeper folyó keleti oldalára, az ukránok viszont három hidat is gyakorlatilag használhatatlanná tettek, így az oroszok az embereket és a felszerelést is csak hajókkal, csónakokkal és kompokkal tudják átvinni egyik partról a másikra, ami egy rendkívül lassú és nem veszélytelen folyamat, hiszen az ukránok a hajókat is célpontnak tekintik.

A Dnyeper folyó nyugati partján fekvő Herszont az oroszoknak még a háború elején sikerült elfoglalniuk, amikor az ukrán hadsereg még szervezetlenebb volt és nem voltak felkészülve a város védelmére. Jelenleg Herszon megye szolgál az orosz hadsereg déli központjaként, innen tudnak támadást indítani a jövőben olyan városok ellen is, mint például Odessza.

Hirdetés
Herszont az oroszoknak rendkívül nehéz megvédeniForrás: Google Maps

Szergej Szurovkin tábornok, akit Vlagyimir Putyin nemrég a különleges katonai műveletek élére nevezett ki, nemrég arról beszélt, hogy a helyzet nagyon nehéz. Ebben úgy tűnik, egyetértenek elődjével, aki hasonlóan vélekedett a front állásáról. Szurovkin viszont, akire sokan Putyin utolsó reményeként tekintenek, úgy tűnik, hogy harc nélkül nem fogja feladni a déli frontot.

Az viszont elképzelhető, hogy az oroszok Herszont feladják és a Dnyeper keleti partján hoznak létre védelmi állásokat, hogy a folyó is természetes akadályt képezzen az ukrán előrehaladás ellen. Jelenleg ugyanis Herszonnak nincs nagy jelentősége abban a tekintetben, hogy az oroszok egyhamar nem fognak Odessza és Nyikolajev ellen vonulni. Herszon viszont az egyetlen regionális központ, amely orosz irányítás alatt van, így politikai okai is lehetnek annak, ha az oroszok mégis úgy döntenek, hogy nem adják fel, hanem harcolnak érte.

Forrás: Origo

Hirdetés
Hirdetés