Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A magyar forrásokat utalná Ukrajnának az Európai Unió

Hirdetés

Magyarország támogatja Ukrajnát, erre a jövő évi költségvetésben is elkülönítette a megfelelő forrást. Az Európai Unió viszont a közös hitelfelvétel tervével a magyar forrásokat akarja átutalni az ukrán kormánynak, ami teljesen indokolatlan, miután Ukrajna idei finanszírozása megoldott, s ezt a Bizottság is elismerte.

Elvi alapon és üzenetértékkel utasítja vissza Magyarország azt az Európai Uniós felvetést, miszerint Ukrajnát a jövőben a tagállamok által közösen felvett hitellel támogassák meg. Mint arra november nyolcadikán a közösség pénzügyminisztereinek találkozóján Varga Mihály is felhívta a figyelmet, a koronavírus járvány idején hazánk – az elvi ellenkezése ellenére, és az uniós egység fenntartása érdekében – már hozzájárult egy uniós hitelfelvételhez. Ezután azonban a Magyarországnak járó támogatást nem kaptuk meg. Ezért, – közölte Varga Mihály – semmilyen újabb közös hitelben nem kívánunk részt venni.

Hirdetés

Magyarország egyébként kétoldalú megállapodással támogatja Ukrajnát. A 2023-as költségvetésben a kormány elkülönítette azt az összeget, ami az Európai Unió által javasolt 18 milliárd euróból Magyarországra esik. Hazánk tehát készen áll arra, hogy kétoldalú megállapodást kössön Ukrajnával és a ránk eső összeget a magyar költségvetésből folyósítsa Ukrajnának. A jelenlegi brüsszeli tervek szerint az Európai Unió a mostani költségvetésből kíván 18 milliárd eurót fizetni Ukrajnának.

Pedig azt az Európai Bizottság is elismerte, hogy erre az évre már biztosított Ukrajna finanszírozása, tehát erre semmi szükség nem lenne. Vagyis a fentiek értelmében egyértelmű, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat fizetné ki Brüsszel Ukrajnának. Mindez természetesen Magyarország számára elfogadhatatlan, ezért a brüsszeli terveket a magyar kormány nem támogatja – szögezte le a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig már közel 5 milliárd euró hitelt folyósítottak Ukrajnának. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról. Ezeket hazánk kivétel nélkül támogatta.

Hirdetés

Ez utóbbi összegből egy milliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A legutóbbi találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ebben az évben egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet. Vagyis Ukrajna idei évi támogatása teljesen megoldott, így indokolatlan az Európai Bizottság azon felvetése, hogy 18 milliárdos hitelből támogassák meg Ukrajnát.

Forrás: Vg.hu

Hirdetés
Hirdetés