Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

ÉrdekességekHírekVilág

Az ENSZ „történelmi mérföldkövet” jelent be az emberi fejlődésben

Hirdetés

November 15-én a világ lakossága nyolcmilliárd főre nőtt.

Ezt már hivatalosan bejelentették az ENSZ-ben, és a leküzdött mérföldkövet „az emberiség fejlődésének történelmi mérföldkövének” nevezték.

„Ez alkalom arra, hogy megünnepeljük sokszínűségünket, hogy megcsodáljuk az egészségügy terén elért eredményeket, amelyek hozzájárultak az élethossz meghosszabbításához, valamint jelentősen csökkentették az anyai és gyermekhalandóságot” – mondta António Guterres főtitkár korábban a közelgő születésről beszélve. a Föld 8 milliárd lakosa.

Hirdetés

12 évbe telt, mire bolygónk népessége 7 milliárdról 8 milliárdra nőtt.

A világ népességének gyors növekedése a várható élettartam növekedésének és a világ számos régiójában tapasztalható magas születési aránynak, valamint a halandóság – köztük a gyermekhalandóság – csökkenése miatt következik be, a növekvő egészségügyi lehetőségek és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés miatt. szolgáltatások és a jobb táplálkozás.

Ezeknek a tényezőknek a hatása azonban nagyon eltérő a világ különböző országaiban, és a születésszám maximális növekedése továbbra is a legszegényebb országokban figyelhető meg – állapította meg az ENSZ.

Hirdetés

A tudósok szerint a világ népessége 2030-ban elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re pedig a 9,7 milliárdot.

A 2080-as évekre 10,4 milliárd fős csúcs várható, ezt követően pedig a népességnövekedés néhány évtizedre megtorpan.

A legtöbb lakos ma Kínában és Indiában él (több mint 1,4 milliárd ember mindegyik országban). India jövőre várhatóan megelőzi Kínát a világ legnépesebb országaként, – írja a rusvesna.su.

Hirdetés

Hirdetés