Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Oroszországban beindult a „Sarmat” rakéta sorozatgyártása

Hirdetés
Sorozatgyártásba került a legújabb interkontinentális ballisztikus rakéta, a „Sarmat”, amely biztosítja Oroszország biztonságát a következő 40-50 évben – mondta Vlagyimir Degtyar, az ICBM fejlesztője, a Makejev Állami Rakétaközpont főigazgatója.

„A rakétarendszert (Sarmat – a szerk.) már sorozatgyártásba helyezték, a gyárat ellátták a szükséges anyagokkal és gyártóberendezésekkel. Az Állami Rakétaközpont által vezetett vállalkozások együttműködésével létrehozott „Sarmat” a következő 40-50 évben megerősíti a fegyveres erők harci potenciálját, megbízhatóan biztosítja Oroszország biztonságát a külső fenyegetésekkel szemben. A mai geopolitikai viszonyok között ez a megbízható pajzsunk, a nukleáris elrettentés fő tényezője és a béke fenntartásának garanciája” – mondta Degtyar a Rosszijszkaja Gazetának adott interjújában, amely csütörtökön jelenik majd meg.

A „Sarmat” (RS-28) felváltja a világ legnehezebb stratégiai rakétáját „Voevoda” (a NATO besorolása szerint – „Sátán”, RS-20V). A Sarmat projekt fejlesztési munkái 2011-ben kezdődtek. Az új rakéta mind az Északi-sarkon, mind a Déli-sarkon keresztül képes lesz célpontokat támadni, leküzdve a rakétavédelmi rendszereket.

2022. április 20-án került sor a Sarmat első indítása állami tesztprogram keretében a plesetszki kozmodrom silókilövőjéből. A védelmi minisztérium ezután megjegyezte, hogy a tervezési jellemzők a repülés minden szakaszában megerősítést nyertek, a gyakorló robbanófejek a kamcsatkai Kura gyakorlótér adott területére érkeztek, azaz több mint 6,7 ezer kilométeres távolságra.

Hirdetés

A tesztelési program befejeztével a „Sarmat” a Stratégiai Rakétaerők szolgálatába áll. A Krasznojarszki Területen található Uzhursky rakétaalakulat első rakétaezredét újra felszerelik az új komplexummal. A „Sarmat” felváltja a „Voevoda” rakétákat.

A hadsereg-2022 fórumon aláírták a Sarmat stratégiai rakétarendszer gyártására és szállítására vonatkozó állami szerződést.

Forrás: rusvesna.su

Hirdetés

Hirdetés