Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelensky adománygyűjtést jelentett be egy tengeri drónflotta megépítésére

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette , hogy a jövő héten új adománygyűjtési irányt indít a United24 platform keretein belül , amely egy tengeri drón flottára gyűjt pénzt. Beszédét egy videó bemutatásával kísérte, amely az ilyen eszközök harci képességeit szemlélteti.

„A jövő héten újabb adománygyűjtési irányt indítunk el – egy tengeri drónflottára gyűjtünk forrást. Azt gondolom, hogy abszolút mindenki érti, mi ez és mire való, és biztos vagyok benne, hogy több millióan támogatják ezt az irányt a védekezésünkben. Azt, hogy hogyan működik – mindenki látta már. Csak a saját, a mi tengeri területünk védelmét szolgálja majd, nem tartjuk igényt másokéra” – mondta Zelenszkij.

Elmondása szerint a platform működésének első hat hónapjában közel 220 millió dollárt sikerült összegyűjtenie több millió embertől több mint 100 országban. Most a kijevi adományozók rovására új megállapodást kívánnak kötni a nyugati gyártókkal.

Hirdetés

A Zelenszkij-adminisztráció még nem részletezte, mely drónokról van szó. Ukrán szakértők szerint a kamikaze drónok válhatnak a leghatékonyabbá az orosz haditengerészet elleni harcban.

„A kamikaze drón egy teljesen új irány a haditengerészeti erők fejlesztésében. Mi a fő előnyük – feltételezhetően nagyobb hatótávolságuk van, mint még a hajóellenes rakétáké.

Itt kell megemlíteni azt a szempontot is – minden modern hajót úgy építenek, hogy maximálisan ellensúlyozzák a levegőből érkező támadást, mert most a fő csapásmérő erőt és minden hajót fenyegető veszélyt a hajóellenes rakéták jelentik, tehát jelentős bármely hajó fegyvereinek és rendszereinek egy része az ilyen fenyegetéssel szembeni biztonságot szolgálja.

Hirdetés

Ugyanakkor a kamikaze drónok még kevésbé láthatóak, mint bármely hajóellenes rakéta, és nagyobb eséllyel találnak el egy hajót” – magyarázta Oleg Katkov, a Defense Express főszerkesztője.

Támadás Szevasztopolban

Nyilvánvaló, hogy az ukrán haditengerészet tengeri drónokkal való felfegyverzésének kérdése különösen az orosz flotta október 29-i Szevasztopoli-öbölben történt támadása után vált kiélezetté. Tengeri és légi drónok egyaránt részt vettek a Fekete-tengeri Flotta fő bázisa elleni támadásban. Ukrajna hivatalosan nem erősítette meg részvételét a támadásban, de Oroszországnak nincsenek kétségei efelől, mint ahogy azt sem, hogy az Egyesült Királyság szakértői közvetlenül részt vettek a támadás megszervezésében.

Hirdetés

Az adománygyűjtő rendszer honlapján, amelyre Zelenszkij elnök hivatkozik, szó szerint ez áll: „2022. október 29-én történt a történelem első tengeri támadása, amelyet kizárólag pilóta nélküli járművek hajtottak végre. Kis és gyors pilóta nélküli csónakok három hajónak ütköztek. Különösen a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának, az „Admiral Makarovnak”. Ez volt a történelem első tengeri támadása, amelyet kizárólag pilóta nélküli eszközökkel hajtottak végre. Egy merész akció eredményeként Oroszország feltétlen előnyt vesztett a vízen.

Meg lehet érteni a gyártók lelkesedését, bár az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy az említett támadás nagyon hatástalannak bizonyult.

A hivatalosan bejelentett tengeri aknavető kisebb sérülései aligha indokolhatnak egy nagyon nehéz és költséges műveletet.

Hirdetés

Ráadásul a „gabonaügylet” Oroszország általi ideiglenes befagyasztása sem tudható be a sikeres eredménynek. Ráadásul ez az ügylet november 19-én jár le, és egy további időszakra való meghosszabbítása jelenleg nagyon problematikusnak tűnik.

Ebben az értelemben a tengeri drónok semmiben sem különböznek minden más típusú fegyvertől. Ez semmiképpen sem „wunderwaffe”, amely lehetővé teszi, hogy egyik megjelenése döntő vereséget mérjen az RF fegyveres erőkre. Ráadásul a légi drónokkal ellentétben az autonóm tengeri torpedók meglehetősen gyakori fegyverek a katonai tengerészek számára. Az aknák és a torpedó elleni munkák rutinszolgáltatások bármely flotta bármely hajója számára. A Vízikerület Védelmi állományának pedig ez mindennapi kenyere.

Forrás: Orosz Tavasz

Hirdetés

Hirdetés