Kormányinfó: a MOL kritikusnak tartja a helyzetet, megszünik a benzinárstop

Hirdetés

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac”

– fogalmazott, és ezzel arra utalt, hogy el kell törölni a benzinárstopot.

Hirdetés

Nem ez az első ilyen kormányinfó: márciusban hasonló felállásban, csak akkor este 21:30-tól jelentették be az üzemanyag-árstop első szigorítását.

A témát most nem jelölték meg, de valószínűsíthető, hogy ismét az árstop lesz a téma. Az elmúlt napokban ugyanis a Mol – elsősorban százhalombattai finomítója meghibásodása miatt – nem tudta ellátni a vele szerződésben álló kutakat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója kedden késő este tart sajtótájékoztatót.

Hirdetés

Gulyás Gergely elmondta, hogy az orosz kőolajra való szankciók miatt bekövetkezett amitől tartottak. zavarok vannak a hazai üzemanyagellátásban, és a Mol közölte, hogy a nem tudja import nélkül fenntartnai az ellátást. A brüsszeli szankciók miatt a kormány arra kényszerült, hogy feladja a benzinárstopot.

Krízishelyzet

Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban – mondta Hernádi Zsolt. A Mol vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin-és dízel.

Hirdetés

2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokan.

Nem tudta a Mol biztosítani az ellátást a mostani helyzetben, ezért ezt jelezték a kormánynak, és nem tudnak többet teljesíteni – mondta a Mol vezetője. Dolgoznak, hogy minél előbb teljes kapacitáson üzemeljen a Dunai Finomító.Vissza kell hozni az importot, hogy a piacon újra megfelelő legyen az ellátás.

Hernádi elmondta, hogy a hatósági ár nagyban hozzájárult a hazai üzemanyagpiaci feszültségekhez. Fel kell készülni a jövőre is, mert két hónap múlva újabb kritikus helyzet lehet, mert egy újabb szankció lép életbe, mert február 5-től kiesik 10 százaléknyi dízel az európai piacról – tette hozzá.

Hirdetés

Ennyi lesz a benzin ára

23 órakor lép hatályba a benzinárstop megszűnése – mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely

641 forint a benzin 699 forint a dízel – mondta az Origo kérdésére Hernádi Zsolt.

Hirdetés

A szankciók miatt szűnik meg az ársapka – mondta Gulyás egy másik kérdésre.

VH – Origo nyomán

Hirdetés